La ciutat

La ciutat

dijous, 17 de maig del 2018

Dues manifestacions culturals oposades...


Novament la casualitat ha volgut que dues notícies, oposades, totalment diferents, apareguen quasi juntes als apartats culturals dels mitjans de comunicació i que vénen a demostrar les diferències abismals que hi podem trobar entre la forma d'entendre i fer la cultura del Govern Autonòmic i del Govern Provincial, de la Generalitat i de la Diputació, del Govern del PSOE-Compromís i del Partit Popular i que, ens afecten directament als ciutadans i veïns de Castelló.

D'una banda el Conseller d'Educació, Investigació i Cultura de la Generalitat, el senyor Marzà, acompanyat pel delegat de la Unitat Territorial de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat a Castelló, juntament amb altres personalitats i les dues autores teatrals castellonenques, acaben de presentar els "quarts de final" del Torneig de Dramatúrgia Valenciana, que tindrà lloc el dimecres 23 al teatre principal amb entrada gratuïta; una emocionant i addictiva activitat nascuda dins del prestigiós Festival Temporada Alta de Girona de la mà del dramaturg Jordi Casanovas, i que ací, al nostre territori, arriba a la seua tercera edició.

En aquest torneig 8 dramaturgues i dramaturgs de Castelló, València i Alacant s'enfronten per parelles mitjançant dos textos de quaranta minuts llegits per dos intèrprets en un ring de boxa. El públic és qui vota l'obra vencedora d'un emocionant torneig amb quarts de final, semifinals i la gran final que se celebrarà dins del marc del Festival Tercera Setmana.
 
Emoció, humor, tensió i passió per a una activitat que vol visibilitzar la dramatúrgia viva valenciana entre el públic des d'un enfocament territorial i vertebrador. Una activitat realitzada amb la col·laboració de Fundació SGAE, Sala Off i Creador.es i que conta com a mestre de cerimònies amb el dramaturg, actor i director Xavo Giménez.

"La cangureta inquieta de Castelló", Ruth Sancho i "La rabosa del Raval", Núria Vizcarro, artites multidisciplinàries lluitaran per potenciar la dramatúrgia i la cultura valenciana, mentre que la Generalitat amb accions com aquesta vertebra i fa present el Pla Estratègic Cultural 2016-20 "Fes cultura", estimulant la consolidació d'una indústria cultural valenciana.

L'altra cara de la moneda la trobem al Palau de la Diputació, on acaben de presentar-se les línies mestres de la temporada taurina 2018 de "l'Escola Taurina de Castelló" on el plat fort el constitueixen cinc festejos taurins a celebrar en cinc places de bous diferents de la província.

En aquest cas i en paraules del diputat per Albocàsser i responsable de l'Escola Taurina, el senyor Pablo Roig, en una clara defensa de la Festa, defineix la campanya com a promocional de les tradicions taurines i com a aparador per mostrar el talent dels alumnes de l'escola.

Dues maneres si no contradictòries sí que prou oposades d'entendre i promocionar la cultura, el teatre i els bous. ÉS veritat que podem trobar-nos amb una realitat complementària, que fins i tot poden trobar obres de teatre la temàtica de les quals o algun dels seus protagonistes estiga relacionat amb el bou, el matador o alguna de les circumstàncies que giren al seu voltant, cas per exemple de la sarsuela "A puerta gayola" o el sainet "Alma torera".

Tot i que en el món dels bous sembla que hi ha molt de teatre, entre el teatre i els bous jo em decante pel teatre que tot i presentar risc, aquest sempre será menor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada