La ciutat

La ciutat

dijous, 2 d’abril del 2015

La primavera ha arribat.... a la plaça Major!!!


Tot i que com tots sabem la primavera a Castelló va començar oficialment el divendres 20 de març a les 23h 45m hora oficial peninsular, al ser rebuda amb pluges abundants i abundoses a tot el poble i terme, realment no ha estat fins aquests darrers dies quan, hem començat a notar un augment “del caloret” i un esclafit de la natura.

Si llancem la vista enrera recordarem que fins a aquest 2015 la primavera als nostres carrers es manifestava fonamentalment en tres efectes puntuals, a saber, l'aparició dels primers brots a moreres i lledoners, de les primeres flors als malmesos parterres de places i jardins i, sobretot, amb l'aparició de la flor de la tarongina i el flaire d'aquella escampada per tota la vila.

Ara, en els primers dies d'abril, aquests tres efectes puntuals són presents, només ha fet falta un lleuger augment de la temperatura i els brots, les flors i el flaire s'han apoderat de plantes i arbres de tot el poble.

Però, aquest any, una novetat podem afegir a l'arribada de la primavera al cor de la Vila. És ben conegut que la remodelació que va sofrir la plaça Major al 2011 fent-la més atractiva pels veïns eliminant algunes barreres arquitectòniques, va deixar-la “forrada de pedra”, amb poc o cap espai per “zona verda, de manera que els arbres o plantes que allí han anat apareixent en els darrers anys, ho han fet en grossos testos que s'han anat substituint, per diferents espècies i models a gust o criteri, supose, de la regidoria de parcs i jardins o de l'empresa adjudicatària de la concessió.

El cas és que hui mateix, quan tornava a casa, he creuat la plaça sota un sol de justícia,i m'he adonat que, al llarg dels seus laterals i rodejant-la s'han col·locat, no fa massa dies, uns nous elements florals, en aquest cas una espècie de “pastís de pisos” on en cada nivell hi ha un bon nombre de geranis, amb flors roges, que tot i presentar un bon aspecte, de no tenir un bon manteniment i regadiu, prompte es convertiran en un secall.

No sé quants diners de les butxaques de tots els veïns ens haurà costat la idea. Fa bonic, és cert, però crec que no és el sistema millor per anunciar l'arribada de la primavera, per reduir l'impacte visual de la nuesa de la plaça.

I més encara, només uns metres més avall, a la plaça de les aules, també uns operaris del SMC, del Servei de Manteniment de la Ciutat, s'afanyaven en deixar bonic, en omplir de verd i de color, el jardí de la plaça. En veure'ls no he pogut deixar de fer-me una pregunta: quantes vegades es replanta “el verd” d'aquesta plaça al cap d'un any?

Si, la primavera no només ha arribat a l'horta i la marjal, també al poble, però a quin preu? Amb quin criteri? És bonic tenir una ciutat alegre i acolorida, dona vida, però “fer i desfer”, plantar, secar-se i tornar a plantar... és feina que no ha de convèncer no ningú.

Espere que els geranis de la plaça Major i els de la plaça de les Aules, tinguen una llarga vida i que tots, els veïns i forasters que en aquests dies de Passió i Pasqua ens visiten, quan tornen, quan tornem a passar d'ací uns dies o mesos per aquests mateixos indrets, vegem les plantes més ufanes i boniques que ara, serà senyal que la primavera haurà tingut un efecte positiu sobre elles, de la mateixa manera que ho ve tenint sobre moreres, tarongers bords i lledoners que omplin els carrers en els darrers anys, una proposta encertada dels nostres governants municipals.

La vegetació de la ciutat no és tant sols un guarniment, és, o ha de ser, una part substantiva de l'urbanisme i de la qualitat ambiental, constituint una trama integrada, no elements aïllats i canviants cada dos per tres, cal conformar un sistema continu i coherent. Tinc els meus dubtes que els geranis de la plaça Major hagen estat col·locats en aquesta finalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada