La ciutat

La ciutat

divendres, 3 de gener del 2020

De problemàtica mediambiental a problemàtica de festa lliure.


 És sabut que l'economia de la província de Castelló, té en la ramaderia un sector important i dins d'aquest, el sector porcí és capdavanter, anant en augment any rere any i superant en l'actualitat els 650.000 animals, amb un greu problema generalitzat, el tractament dels fems líquids, altament contaminants.

Fa més de vint anys, allà pel 1999, la Diputació castellonenca presidida aleshores per Carlos Fabra va voler ficar una solució a aquesta problemàtica, evitant el que fins aquell moment era normal, l'abocament incontrolat dels purins, amb la conseqüent contaminació dels aqüífers, amb la construcció de 5 plantes de tractament, ubicades en cinc "localitats porcines" importants: La Vall d'Alba, Sant Mateu, La Salzadella, Albocàsser i La Todolella, invertint-se en elles 19 milions €, resultant, com s'ha demostrat amb el pas dels anys, una mala inversió, ja que a més a més de ser aquella una quantitat astronòmica, algunes d'elles pràcticament mai entraren en funcionament.

Una d'aquestes plantes que mai va ser utilitzada és la ubicada a la carretera de Cervera, entre Sant Mateu i la Jana, que des de fa un bon grapat d'anys resta tancada, després que fracassara també, allà pel 2007, la possibilitat de ser usada com a plataforma per a ubicar una planta de compostatge de residus urbans. de "la basura", dels pobles de la zona nord de la província.

Una Rave, Free party o festa lliure, és un esdeveniment de música i ball, generalment electrònica, creada amb sintetitzadors i seqüenciadors, que dura tota la nit, allargant-se de vegades l'endemà i dies posteriors, on DJ's i col·lectius de la cultura electrònica barregen tota mena de sons electrònics.

Els seus orígens podria ser la recerca de misticisme que apareix en tota la història de l'ésser humà o el món hippies, ja que en una festa rave els elements principals, a part de la música són la pau, l'amor, la unitat, el respecte i la responsabilitat. En una rave tots són amics i es pretén que durant el transcurs de la festa tots s'obliden per un moment del sistema econòmic imperant, de la societat i fins i tot de si mateixos, per aconseguir formar part d'una massa d'amistat i bones intencions. Generalment aquestes festes se solen desenvolupar en cases desallotjades o als afores de pobles i ciutats.

Cap d'any és el moment ideal per fer festa, és tradició donar la benvinguda l'any nou amb una bona festa, i celebrar-la amb els amics a casa, en algun espai públic a l'aire lliure habilitat i autoritzat per l'autoritat, o en algun hotel, restaurant o discoteca, i també, per què no?, en algun recinte tancat, abandonat.

És el que van pensar els organitzadors de la "festa lliure", el macroevent que des del passat dimarts 31 de desembre, va iniciar-se amb cita a través de les xarxes socials, per celebrar el cap d'any a la infrautilitzada planta de purins de Sant Mateu, i que a hores d'ara, encara continua, constituint tot un greu problema de seguretat i mantenint en vil a les autoritats municipals de Sant Mateu, La Jana i Cervera, així com a la Diputació, propietària de l'immoble i a la Guàrdia Civil que, després de presentades les corresponents denúncies, ha hagut de fer-se càrrec del control.

Malgrat que sembla no causar cap mena de molèstia, no està bé ocupar una propietat privada sense cap permís i menys encara si aquella és ocupada per un bon grapat de gent, més de 400 persones, per diversió, sense cap mena de control, però tampoc és de rebut que després de més de 20 anys, una megaconstrucció construïda amb diners públics, no tinga cap utilitat. Cal que els "festers" abandonen pacíficament la nau, però cal també que la Diputació pose fi a aquest despropòsit. Com més ràpidament millor, només així s'evitaran més problemes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada