La ciutat

La ciutat

dijous, 26 de gener del 2017

Sostenibilitat: 400 tones.

La sostenibilitat és un concepte econòmic, social i també ecològic molt complex entorn de les relacions entre les societats i el medi ambient. Pretén ser una manera d'organitzar l'activitat humana de manera que siguem capaços de satisfer, a la vegada que les nostres necessitats, el manteniment de la biodiversitat i els ecosistemes naturals.

En poques paraules "proveir el millor possible avui sense posar en perill els recursos de demà". És un concepte que s'assembla molt a altres conceptes filosòfics més antics, com l'anomenada filosofia de les "set generacions" dels nadius americans, que establia que els caps havien de considerar sempre els efectes de les seues accions sobre els seus descendents fins a la setena generació propera.

I si dic tot açò hui, és perquè acabe de veure una notícia que, d'una banda em deixa molt satisfet, però a la vegada em desperta una gran preocupació. No és altra que aquella que diu: "El desplegament coordinat del Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló ha obert 1200 quilòmetres de vials afectats pel temporal de neu dels darrers dies, assignats al consorci de la nostra província, emprant 400 tones de sal per evitar l'aparició de plaques de gel".

Fins ací la notícia, ara la reflexió: És veritat que la sal escampada a la carretera evita que neu es congele facilitant que l'aigua resultant al desfer-se la neu no se solidifique, però seria un remei ideal si no fora pels inconvenients que suposa al medi ambient. La sal que llancem a la calçada eleva els nivells del clor i sodi de l'aigua, anant a parar a la terra, el substrat on viuen les plantes.

Vet per on, com diuen al meu poble, "puja més l'espart que l'escurà", o el que és el mateix, no serà pitjor la solució que el problema puntual generat? Estem pensant en la sostenibilitat? Estem pensant en com serà l'ecosistema provincial de les comarques de l'interior que deixarem a les generacions properes?

1200 quilòmetres de carretera "sembrats" en pocs dies amb 400 tones de sal, suposen 333 grams de sal escampada per metre lineal, quantitat que d'una manera o l'altra el terra ha d'absorbir. Conseqüència? Augment de la salinitat del sòl i pèrdua de fertilitat, impossibilitant no tan sols el cultiu agrícola, si més no també el creixement dels arbres a un costat o l'altre de les carreteres, això sense pensar massa en els danys a infraestructures que aquesta sal, per efecte de la corrosió, pot ocasionar en els maons, canonades, cables, etc. En voleu més? Afegim-li la reducció de la qualitat de les aigües per problemes de sedimentació, que fan real aquella dita:"aigua salina, aigua perduda".

De fet, en alguns països està prohibit utilitzar sal per evitar la congelació de la calçada, i fins i tot està penat amb importants multes. Existeixen altres formes anticongelants més netes com l'acetat de potassi o l'acetat de calci-magnesi, que no són perjudicials. On resideix el seu problema?, en l'elevat cost que suposen enfront del barat que és l'ús de la sal.


Un bon desplegament el del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, amb molta feina feta i de manera ràpida i eficient, però senyor President de la Diputació castellonenca, amic Moliner, cal mirar més la sostenibilitat i el futur i acabar amb "tanta sal" no fos cas que "tanta sal" acabe amb nosaltres, i allò que hui és motiu de felicitació, en un demà, malauradament gens llunyà, acabe en plors i lamentacions. Així que, no tot encara són flors i violes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada