En poques paraules
"proveir el millor possible avui sense posar en perill els recursos de
demà". És un concepte que s'assembla molt a altres conceptes filosòfics
més antics, com l'anomenada filosofia de les "set generacions" dels
nadius americans, que establia que els caps havien de considerar sempre els
efectes de les seues accions sobre els seus descendents fins a la setena
generació propera.
I si dic tot açò hui, és perquè
acabe de veure una notícia que, d'una banda em deixa molt satisfet, però a la
vegada em desperta una gran preocupació. No és altra que aquella que diu:
"El desplegament coordinat del Consorci Provincial de Bombers de la
Diputació de Castelló ha obert 1200 quilòmetres de vials afectats pel temporal
de neu dels darrers dies, assignats al consorci de la nostra província, emprant
400 tones de sal per evitar l'aparició de plaques de gel".

Vet per on, com diuen al meu
poble, "puja més l'espart que l'escurà", o el que és el mateix, no
serà pitjor la solució que el problema puntual generat? Estem pensant en la
sostenibilitat? Estem pensant en com serà l'ecosistema provincial de les
comarques de l'interior que deixarem a les generacions properes?

De fet, en alguns països
està prohibit utilitzar sal per evitar la congelació de la calçada, i fins i
tot està penat amb importants multes. Existeixen altres formes anticongelants
més netes com l'acetat de potassi o l'acetat de calci-magnesi, que no són
perjudicials. On resideix el seu problema?, en l'elevat cost que suposen
enfront del barat que és l'ús de la sal.
Un bon desplegament el del
Consorci Provincial de Bombers de Castelló, amb molta feina feta i de manera
ràpida i eficient, però senyor President de la Diputació castellonenca, amic
Moliner, cal mirar més la sostenibilitat i el futur i acabar amb "tanta
sal" no fos cas que "tanta sal" acabe amb nosaltres, i allò que hui
és motiu de felicitació, en un demà, malauradament gens llunyà, acabe en plors
i lamentacions. Així que, no tot encara són flors i violes...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada