Al
segle XVIII l'interés per la cultura i l'educació era molt escàs a Castelló.
Les famílies estaven més preocupades per satisfer les necessitats bàsiques del
seus fills, l'alimentació i el vestit, que la instrucció i formació; així no ha
de resultar-nos estrany que la major part de la població fóra analfabeta.
La
ciutat disposava a la fi del segle de tres classes per xiquets i tan sols una
per xiquetes, una a la Vila, una al raval de Sant Francesc i dues al de Sant
Fèlix, una per a òrfens, fundada pel bisbe Ciment i una segona per a xiquetes
pobres, fundada per Isabel Ferrer, que venien a afegir-se a les dues
tradicionals i famoses aules de llatinitat, una per a menors i una altra per a
majors, de reconeguda fama i consideració dins i fora de la ciutat per la
qualitat de l'ensenyança i prestigi dels seus mestres.

I
per què recorde jo hui, us preguntareu, en aquest calorós dijous d'agost les
antigues escoles de Castelló? Hi haurà algun motiu especial? Doncs si.


"Un
tassó", ja que malgrat que en època d'aquestes oposicions ja es coneixia
la possibilitat de confeccionar preparacions de xocolata sòlides, aquest
resultava un procés molt laboriós, de manera que, la xocolata, va ser fins a
les darreries del segle XIX un aliment car i exclusiu, no convertint-se en
aliment popular i a l'abast econòmic de tots, fins a començament del segle
passat, si fa o no fa, com aquell que diu, fa quatre dies.
Vet
per on la xocolata, que només pel sols fet de nomenar-la, provoca reaccions en
la nostra activitat cerebral, hui també de segur us provocarà un somriure, a la
vegada que a mi, i tal vegada a algú de vosaltres que açò llegiu, ens desperta
la curiositat per conéixer i descobrir elements singulars de la nostra història
i la nostra gent. Ara, i amb el vostre permís, malgrat no considerar-me llépol,
vaig a assaborir-ne "una unça".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada