La ciutat

La ciutat

dimarts, 3 de desembre del 2019

Encara que parega mentida...


 Noranta anys són tota una vida, una generació i en aquestes 9 darreres dècades, la vida social de Castelló, igual que la resta de les ciutats espanyoles ha canviat i molt. Tot just hui, festivitat dels Xavis, Javiers, Fransescs o Siscos, el dimarts 3 de desembre però del 1929, a Castelló es publicava el número 12.337 del diari de major circulació a la província, "El Heraldo de Castellón".

I revisant amb curiositat les seues quatre pàgines, trobem un bon grapat d'exemples que demostren com hem canviat en aquests anys, i no només pel que respecta als preus, amb 10 cèntims per periòdic o 2 pessetes mensuals per la subscripció, o els 15 cèntims per línia que costava ficar un anunci comercial o particular.

D'entre tot el contingut del diari, voldria destacar 3 notícies que sens dubte venen a demostrar uns canvis substancial de la societat castellonenca. Esdeveniments que vistos des de la distància temporal semblen quasi inversemblants.

El primer, aparegut a la primera pàgina porta per títol "¿Para que serán?" i fa referència directa als "discos encarnados con faja horizontal blanca" y " azules con una bonita flecha blanca también horizontal", senyals de direcció prohibida i direcció obligatòria que, per aquells dies, l'ajuntament de Castelló va començar a col·locar en els cantons d'alguns dels carrers més estrets del poble per marcar la direcció a seguir dels vehicles, discos que "Tiolo" el signant de la crònica no dubtava de qualificar poc útils, ja que per aquells menesters ja existien "lindas tartanitas pintadas en azulejos" per, a continuació justificar que, tal vegada, "se conservaran los azulejos para guía de vehículos de tracción animal, reservando los discos para los de tracción mecánica", generant-li al signant seriosos dubtes i pensant que seria molt millor substituir els discos per cartells amb el rètol "dirección prohibida".

I si aquesta notícia resulta del tot curiosa no ho és menys la que amb el títol "Un nuevo oficio para la infancia" apareix quasi a continuació, fent referència a l'ús de xiquets per part de l'empresa concessionària de la línia d'autobusos de Castelló al Grau, per desenvolupar la tasca de "cobrador". I és que no resulta estrany el fet que els menuts treballen, el que sembla rar i poc propi de la infància, és que aquells ho facen amb un càrrec en què s'ha de lidiar amb el públic i tocar diners. Ficats a trobar una explicació aquesta resulta del tot coherent i lògica: "Debido a la informe masa humana que suele ocupar un autobús, un hombre no puede cobrar, en cambio un niño, por su pequeño tamaño, acomete la empresa aunque parece imposible, metiendo el codo entre dos personas y cuando no puede pasar de otro modo lo hace bajo las piernas y no se deja a nadie por cobrar". Què us sembla?

Tampoc la tercera de les notícies té desperdici. S'anuncia a la darrera columna de la segona pàgina, al Teatre Principal, a les 10 de la nit d'eixe mateix día 3, tot just hui fa 90 anys, la companyia "Ladrón de Guevara-Rivelles" estrenava la comèdia d'Edouart Bourdet "La prisionera". Fins ací res diferent de qualsevol altra estrena, però a l'anunci i sota el nom de l'obra una observació entre parèntesi "No apta para señoritas". Així, sense cap més explicació, i tot perquè com és sabut aquella comèdia en tres actes reflecteix la vida corrompuda en què sense felicitat ni desesperació s'arrosseguen, privats de tota activitat moral, els homes i dones de la societat burgesa més típicament parisenca de la dècada dels anys 20 del segle passat, amb el luxe, els vicis i misèries que els són propis. I clar, no calia que les dones castelloneres veren aquelles barbaritats.

Fa només 90 anys i sembla que en faça molts més, com hem canviat. Tres simples pinzellades d'un dia qualsevol, una profunda reflexió sobre l'experiència de vida individual i social de l'ésser humà i els seus efectes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada