A Joan Miravete Sebastià
Forner del Raval de Sant Fèlix

Els forns al llarg de la
història han estat un dels principals motors d'evolució social i econòmica de
la ciutat, però fa poc més de 100 anys que, els forners, els nostres besavis,
avis, pares, amics o coneguts, en una ciutat que a dures penes superava els
25.000 habitants, van començar a dedicar-se, ells i elles professionalment, a
fer pa pels castellonencs.
El pas del forner com a operari que s'ocupava de la cocció del pa, al forner professional que elabora, presenta i posa a la venda el seu producte, porta lligada l'aparició de les primeres nissagues forneres, entre les que cal recordar els Miralles del forn del canyaret, els Adell, propietaris del mític forn, encara en funcionament, situat entre els carrers d'Amunt i Chapí, o el forn de Nasio, al Grau, entre els carrers de Canalejas i Barceló.
Una època aquella, la de la fi del segle XIX, període de Regència de Maria Cristina d'Habsburg, vídua d'Alfons XII, en què la nostra ciutat comença a adquirir gran importància, iniciant-se la transformació d'una vila fins a aquell moment majoritàriament llauradora en una capital modernai i diversificada..
I si hui recorde aquells
temps i aquells forners, aquelles primeres fleques, és perquè tot just hui, 4
de maig de 1890, 39 anys abans de la coronació de la Verge de Lledó, els obrers
de Castelló, tal com estava passant en altres ciutats d'Espanya, van
desenvolupar una manifestació pacífica reivindicant la distribució diària en
vuit hores de treball, vuit hores d'oci i familia i vuit hores de son.
I si a Biscaia, aquestes
manifestacions amb ideologia obrerista van desembocar en una gran vaga minera,
considerada l'instrument revolucionari inici del moviment obrer i la
consolidació del Partit Socialista com a partit de masses entre els
treballadors, a Castelló, hui fa tot just 131 anys, van ser els forners qui van
declarar-se en vaga, exigint les mateixes condicions: 8 – 8 – 8.
Una vaga que sembla va durar pocs dies, però que va commocionar l'opinió pública de l'època i que va servir perquè també a València, uns dies després i amb durada major, hi haguera, per imitació del moviment popular, també diferents vagues amb el mateix propòsit.
Encara haurien de passar 29
anys, perquè el 1919 el govern espanyol acceptara les demandes dels
treballadors, forners i ara també molts altres rams, que incloïen jornada de
vuit hores, feta realitat pel "decret de la jornada de hui hores"
signat pel Comte de Romanones, president del Consell de Ministres i cap de
govern de l'aleshores monarca Alfons XIII.
Vet per on, la teoria de "Els tres huits" basada en el principi conceptual, cada día més actual, de mantenir un equilibri fisiològic i psicològic, social i emocional que ens permet a tots seguir funcionant en aquesta societat cada vegada més exigent, va donar els seus primers passos a Castelló, tot just hui fa 131 anys, de la mà dels forners, que abans, i ara també, han sabut i saben defensar el seu treball artesà, que entre d'altres fites els va portar a convertint-se el 2018 en el millor gremi artesà del nostre país. Per molts anys!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada