La ciutat

La ciutat

dissabte, 20 d’abril del 2024

Ja el tenim ací!!!

Aquesta mateixa setmana l’he recollit. És la meua darrera publicació; correspon al treball guanyador del seté premi Vicent Pau Serra i Fortuño d’investigació etnològica de Castelló, en la seua edició de 2023, premi que té per objectiu promoure i incentivar la recerca en l’àmbit patrimonial i etnogràfic de la ciutat i que porta per títol “Història, anecdotari, tradició i curiositats de la Romeria de la Magdalena a través del temps”.

Una obra la qual a través de més de 300 pàgines vol donar a conéixer com es desenvolupa aquesta romeria tan nostra al llarg de la història, quines novetats van introduint-se o com va adquirint el rang distingit amb què els castellonencs la celebrem.

En ella tractem de veure com al llarg del temps la romeria s’ha convertit en l’espai i moment oportú perquè cultures vàries es troben en una festa lúdica, alegre, participativa, integradora i imaginativa, barreja de celebració religiosa, política i identitària.

No és aquesta la meua primera obra, ni tampoc la primera vegada que aconseguisc el premi, anteriorment el 2021 ja va resultar guanyador  en la cinquena  convocatòria del premi, el treball que va editar-se sota el títol “La masoveria i els bureos a les terres de l’interior: de festa als masos”, havent  publicat també dins la mateixa col·lecció un any abans, el 2021 “El betlem de la Pigà, una tradició castellonenca”.


Va ser  el febrer del 2023 quan vaig conéixer la notícia del guardó i a la fi del mes de novembre, quan va celebrar-se el lliurament del premi en el marc del Teatre Principal.
Ara, després de tot un procés de revisió i edició amb un disseny de l’empresa local “Akane Studio” i una maquetació del segell editorial “Ediciones Intrépidas”, l’ajuntament posa a l’abast de tothom aquesta història, aquest anecdotari.

Un llibre, unes pàgines on trobareu efemèrides ben conegudes, juntament amb altres de les que poques vegades es tenen notícies. La investigació ha estat conscienciosa, acurada, prolixa i sobretot il·lusionada.

Per descomptat no és la darrera finalitat de l’ajuntament “vendre llibres”, però si que és una pota important de la regidoria de cultura la difusió d’aquelles publicacions que, directament vinculades amb l’àmbit social i territorial en aquest cas castellonenc, ja siga art, fotografía, teatre, humanitats, ciències, etc… puguen ser d’interés per a la ciutadania de Castelló.


Per això, en el cas que ens ocupa, aquesta obra, serà presentada públicament dins el marc de la 40 edició de la fira del llibre de Castelló que tindrà lloc del 26 d’abril al 5 de maig proper a la plaça de Santa Clara, i en concret el dilluns dia 29 a les 18 hores.

Si us acosteu, de segur que passarem una estona agradable, recordant en molts casos i descobrint en alguns altres, curiositats, moments i accions lligades a la tradicional rogativa, que arriben a conformar un llibre obert de costums del poble de Castelló, la primera referència de la qual apareix, amb motiu penitencial, el 1375 i de la que només la I Guerra Mundial, la Guerra Civil i la pandemia han pogut amb ella.


A través de les seues pàgines, ens endinsem en històries que ressonen amb les experiències i emocions que tots hem viscut en algun moment. La meua esperança és que, en llegir aquest llibre, cadascun de vosaltres es veja reflectit en algun aspecte de la narrativa. Que trobeu curiositats i entreteniment als girs i voltes d'aquesta romeria, d'anada i tornada als nostres origens. Que les paraules que he plasmat en aquestes pàgines servisquen no només com una història per llegir, sinó com un mirall on mirar-se i en ocasions, poques o moltes, veure’s reflectit.

Vos convide doncs a passar una estona junts i si més no a submergir-vos a les pàgines de “Història, anecdotari, tradició i curiositats de la Romeria de la Magdalena a través del temps” on he recopilat moments, personatges i històries que espere us inspiren a prendre consciència de la importància de viure la tradició i la festa. Ja el tenim ací, ja podeu gaudir-lo, anoteu-ho a les vostres agendes…

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada