La ciutat

La ciutat

dilluns, 24 de febrer del 2020

Ètica i deontologia també al parlar de festes.


Per definició l'ètica és una branca de la filosofia que estudia la naturalesa del que es considera bo, adequat o moralment correcte. La deontologia també és la teoria en ètica normativa segons la qual hi ha certes accions que s'han de realitzar, i d'altres que no, més enllà de les conseqüències positives o negatives que puguen portar.

El tractament de la informació per part dels mitjans de comunicació rau, segons sembla, no tant en subministrar informació i entreteniment a les seues clienteles quant a vendre als seus anunciants les audiències, fet que comporta, en múltiples ocasions, avançar notícies quan en realitat encara no s'hi han produït, amb la possibilitat, real o remota, que s'haja de rectificar alguna de les afirmacions o publicacions efectuades.

Al nostre poble, al dia a dia de Castelló, passen moltes coses: un cotxe passa pel carrer, els ametllers floreixen, una dona aconsegueix treball en un restaurant, un xiquet va al seu primer dia de col·legi, la grua s'emporta un cotxe mal aparcat, l'equip de govern municipal pren acords ... Tot això són fets, però no tots els fets són notícies. Buscar notícies i informar, donar a conèixer, és feina principal dels periodistes, que de vegades encerten i altres simplement omplin les redaccions de fets.

És el cas que voldria comentar hui. És sabut que les nostres festes fundacionals, les del 2020, començaran el dissabte dia 14 de març, tercer dissabte de quaresma i que es perllongaran fins al diumenge 22, i que a hores d'ara i des de les darreries del passat mes de novembre, és una Comissió de festers coordinada per la gerència del Patronat de Festes i encapçalada per la Regidora de festes, l'encarregada d'elaborar un extens programa per commemorar el 75 aniversari d'aquestes.

Un programa que podrà ser continuista en relació amb els actes que anaven celebrant-se en les darreres edicions o, tal vegada, innovador en molts o pocs esdeveniments; un programa del qual van coneixent-se alguns aspectes, cas de l'apartat pirotècnic o musical, però que a hores d'ara, encara no ha estat aprovat per qui té la potestat per fer-ho, i que no és altra entitat més que el Consell Rector del Patronat de Festes.

Així i mentre el Consell Rector del Patronat Fester no es reunisca i per votació aprove o no el programa, aquest no pot considerar-se de cap manera oficial. Des de la Presidència del Patronat s'ha convocat per demà dimarts Consell Rector extraordinari, amb la finalitat de presentar i si s'escau aprovar o modificar el programa, que una vegada aprovat, tindrà la consideració "d'oficial", es portarà a impremta i es procedirà a la seua difusió.

Això sembla haver-ho entés bé 480, l'empresa ubicada a l'espai tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, especialista en tecnologia i desenvolupament "d'apps", que igual que en l'any anterior és l'encarregada de desenvolupar el web i l'app on poder trobar tot el relacionat amb les festes de la Magdalena 2020.

Si accedim al seu WEB 480 i "punxem" a l'apartat programa 2020, ens trobem amb un programa d'actes dels nou dies de festa, però encapçalat per aquest advertiment: "A continuació podràs consultar els esdeveniments típics de la Magdalena i d'ací a poc temps ampliarem l'agenda un cop és faça pública". Èticament correcte i d'acord amb la deontologia del periodisme.

Però no tots actuen així, i a l'altre extrem hem de situar al diari local Mediterraneo que, en la seua edició digital publica el "programa de les festes de la magdalena 2020" amb "Gairebé 300 actes confirmats en la setmana gran de Castelló amb ocasió del 75 aniversari", això si, en cap lloc diu que el "programa és l'oficial", malgrat que juga amb el dubte i pot portar a confusió, ja que no indica que és un programa encara sense aprovar. PROGRAMA MEDITERRANEO

Allò que ha de caracteritzar a un bon periodista és la necessitat d'informar adequadament a través del medi en què treballa. No està malament que publiquen un avanç del programa, però no haguera costat res deixar constància que el que publica encara no és oficial, per ètica i deontologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada