La ciutat

La ciutat

divendres, 21 de febrer del 2020

"Patinasso", Ai senyor!


Amb l'aparició d'Internet com a nou mitjà de comunicació nombroses són les informacions que circulen a través de la web. Podem trobar pàgines de publicitat, informació o entreteniment, sense que les seues fronteres estiguen massa clares.

Un diari digital és un diari, en moltes ocasions gratuït, que utilitza Internet com el seu principal mitjà de difusió; el fet que hi haja repetició cíclica en les seues edicions el converteix en «periòdic», i la seua publicació electrònica li dóna el caràcter de "digital".

Sens dubte, el periòdic digital és un producte d'informació general en línia, i que en la majoria dels casos es troba encara en procés de desenvolupament. Diaridelaplana.com que pretén ser un espai comunicatiu per a donar a conéixer l'actualitat dels municipis que conformen la comarca de la Plana, castelloninformacion.com, que es defineix a si mateix com el diari digital de Castelló, castellonplaza.com, referent informatiu de la societat castellonenca, en són una mostra d'alló que es fa a Castelló en aquesta línia.

Però jo hui voldria referir-me a un altre diari digital, en concret aquell que crec va veure la llum per primera vegada a les portes de la primavera del 2019, al mes de març, i que va apostar des dels seus inicis per continguts pròxims, que pertany al grup de comunicació CEO, i que respon al nom de Castelló Extra, castelloextra.com, i que en aquests moments es diversifica per facilitar les notícies en huit apartats: Castelló, comarques, economia, cultura, successos, política, esports i infantil.

I per què vull centrar hui la meua atenció en aquest mitjà? Doncs per diferents raons; la primera perquè fins ara no el coneixia, assabentant-me que és una de les 127 capçaleres de premsa gratuïta integrant d'AMIC, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, un col·lectiu que gaudeix d'una gran popularitat i difusió, però sobretot perquè Castelló Extra, diari que rep també la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, pel fet, tal vegada, de ser un mitjà dirigit o coordinat des de València, unit a la gran quantitat i varietat de notícies que publica, caiga en errades més que monumentals.

És el cas que el passat dimarts 18 i signat per la periodista Cristina Chacón Moratalla, per a qui el periodisme és "Mantenir els ulls i la ment ben oberta i aprendre cada dia", va publicar una notícia fent-se ressò d'allò que va anunciar l'Ajuntament de Castelló en relació amb la ubicació de les fires i mesons per a les properes festes de la Magdalena, notícia que en el seu encapçalament i com a subtítol es podia llegir: "Es mantindran nou mesons i fires en el 75 aniversari de les festes fundacionals en honor a la verge del Lledó"

Si, heu llegit bé: "el 75 aniversari de les festes fundacionals en honor a la verge del Lledó" Com ho veieu? Si la incorporada de poc a la redacció de Castelló Extra, Cristina, -crec que porta un parell de mesos a tot estirar-, és de Castelló i ha fet aquesta errada, és de jutjat de guàrdia, i si, com pense, no és de Castelló, s'hauria d'haver informat abans de publicar aquesta aberració, no fos cas que en els dies que venen, informe de la "crema de les gaiates".

Però més encara, tot i ser "un patinasso dels grans" confondre les festes fundacionals amb les patronals, més greu encara és el fet que cap dels seus superiors, dels directius del diari digital, transcorregudes més de 72 hores, s'haja adonat de l'errada i haja fet el possible i impossible per corregir-la.

Una de les principals facetes del periodisme, també del digital, és que tot queda escrit, per bé o per mal. Quan un diari es publica, vol dir en teoria que ha estat revisat de dalt a baix diverses vegades per diverses persones. Però és clar, a vegades les presses per no dir la ignorància, juguen una mala passada. Ai senyor!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada