La ciutat

La ciutat

dijous, 8 d’octubre del 2015

Flora.... i fauna !!!



 Ahir plomall, hui centpeus, ahir flora, hui fauna. Sembla que a Castelló estem “la mar de divertits”. Si un vegetal, el plomall de la pampa, està convertint-se en una plaga als espais verds del nostre poble, vet per on, també hui som notícia perquè, un animal, el centpeus, que ve podria ser el nom d'una colla, grup d'animació, d'una revista, d'un club esportiu, un grup de senderisme o fins i tot el nom d'una sabateria, també està proliferant per la zona oest de la ciutat, convertint-se en un problema pels veïns i, de retruc, per l'ajuntament.

Centpeus, o centcames com també és conegut, és el nom comú d'un miriàpode, el nom del qual deriva d'una de les característiques més notables de l'animaló, i que no és altra que la possessió de nombrosos parells de potes, per bé que el nombre d'aquelles no arriba mai a les 100, sinó que oscil·la entre 15 i 23 parells, és a dir, entre 30 i 46 potes.

L'animalet, un dels més antics del nostre planeta, que s'alimenta d'insectes petits, aràcnids, mol·luscs i cucs principalment, és totalment inofensiu per les persones i, per tant, innocus per a la salut humana, tot i que per la seua forma i color, pot arribar a donar una mica de fàstic.

I ara la pregunta: per què hi ha tants ara i ací? La resposta sembla fàcil, els centpeus necessiten d'un ambient humit per sobreviure, el temps que ha fet aquest estiu, humit i càlid, podria ser la causa d'aquest anormal augment.

Siga com siga, els veïns han posat el crit al cel i en alerta a l'ajuntament per les molèsties que els hi provoquen i la mala olor que desprenen quan es trepitgen, i la municipalitat mitjançant un equip de la brigada de camins i sèquies, com si “de l'equip A televisiu es tractés”, sota les ordres de la regidora de Salut Pública, ha realitzat una primera fumigació de carrers i places.

També en aquest cas, com en el del plomall de la pampa, es necessària per la seua eradicació total la col·laboració del veïnat, tot i que es desaconsella un ús abusiu dels insecticides, resultant suficient la polvorització amb un aerosol de les portes i finestres per evitar que entren als habitatges.

La fauna i flora de Castelló, serà casualitat però està alterada. Sembla que l'equilibri ecològic trontolle i ens trobem amb situacions que, feia pocs anys, eren impensables, com arribar a esdevenir plagues per excés d'animals d'un tipus o per augment d'espècies invasores.

Als ratolins, aranyes, mosques i coloms, a qui ja ens hem acostumat i que han estat les plagues “de tota la vida”, cal afegir ara els supermosquits tigre, de disseny, les paneroles americanes, el plomall de la Pampa o el centpeus, poden arribar a crear problemes higiènics, sanitaris, econòmics, mediambientals, i Déu no vullga que arriben també a ser causa de conflictes veïnals. Senyora Usó, se li amuntega la feina!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada