Molt han evolucionat els quioscos de begudes
en les darreres dècades a la nostra ciutat, des dels antics llocs on l’aigua de
civada i els granissats “eren els reis a l’estiu”, fins als actuals cafés i
restaurants, passant per “les terrasses”, han estat i seguiran formant part de
la vida social de les diferents generacions de castellonencs de tota classe
social.
Un costum arrelat a Castelló, a la resta del
País i a molts països de l’entorn, prendre alguna cosa, sòlida o líquida, a
voreta del carrer o al bell mig del mateix, mentre contemplem el pas dels
vianants, ja siga a l’hora del vermut o a mitja vesprada.
Tenim la sort de viure en una zona de clima
privilegiat i, on seure al carrer, pot fer-se sense patir fred, molts dies a
l’any. Això, juntament amb la normativa que prohibeix fumar a l’interior dels
espais públics, ha conformat que, darrerament, el nombre de “terrasses”, de
bars, restaurants, tasques i establiments de servei d’hoteleria en general,
ubicats al carrer, haja crescut de manera espectacular al nostre poble.

Aquests espais a més a més d’afavorir el
negoci de l’hostaleria i la vida al carrer, també han vingut acompanyats
tradicionalment per una sèrie de problemes com són els soroll, les olors i la
brutícia, de manera que, les diferents ordenances municipals s’hi han
encarregat, amb més o menys èxit, de conciliar les peticions del veïnat amb les
necessitats del sector hoteler.
Tanmateix l’espectacular augment de
llicències concedides per l’ajuntament per augmentar la superfície ocupada per
aquestes terrasses, que en els darrers temps han inundat carrers, places i
avingudes, constrasta amb el tancament dels dos quioscos municipals més
emblemàtics de Castelló dedicats a aquests menesters, el de la plaça del Real i
el de la Pau, tots dos tancats en els darrers mesos.
Dos quioscos amb la seua pròpia historia al
seu darrere, amb personalitat pròpia, amb, pedigrí, amb valor arquitectònic i
ben arrelats amb el seu entorn, que, a hores d’ara, i quan els nous formats
gastronòmics han demostrat que és possible aconseguir en un xicotet format,
grans creacions culinàries a preus moderats, estan tancats a pany i clau.
No conec en detall el perquè s’ha arribat a
aquesta situació, he llegit que en un cas, el del Real, sembla un problema
burocràtic, de temps, tot i que ja fa uns quants mesos que roman tancat, i en
el de la plaça de la Pau, la necessitat de reobrir, abans de la nova licitació,
els urinaris clausurats de sota la plaça per la necessitat d’haver d’oferir
aquest servei.
Siga com siga, contrasta que mentre van
reduint-se el nombre d’aparcaments de vehicles per ocupació de la via pública
per les cada vegada més nombroses terrasses dels bars, els quioscos municipals
estiguen setmanes i mesos tancats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada