La ciutat

La ciutat

divendres, 4 de novembre del 2016

Quatre bons amics.

Diuen que la tardor és l'estació que invita les persones a acostar-se i que, tal vegada per allò del mig fred i la nit que arriba més prompte, amplifica en els humans la tristesa. Diuen també que la tardor convida a llegir i que els bons amics són com els llibres... Tal vegada siguen tòpics però jo tinc l'enorme fortuna d'haver tingut i tenir a la meua vida bons amics que, a més a més escriuen i publiquen.

Amb uns encara compartisc estones de la meua vida, amb altres, malauradament, només puc compartir records i vivències, i fer-los present mitjançant la lectura de les seues obres, doncs la mort va emportar-se'ls a l'Olimp anys enrera...

Amics que van lluitar al llarg de la seua vida per usar el valencià com a llengua d'expressió a les seues obres i escrits, defensant l'ús de la nostra llengua en un primer pla de l'esfera pública, social i cultural, ja fora a través de la prosa o la poesia, motors de l'activitat cultural del valencià a les comarques de Castelló durant dues dècades: Vicent Marzà, Manel Garcia, Vicent Serra i Joan Bta. Campos.

Tots quatre protagonistes en aquests dies, en el cas de Marzà, que va debutar com a escriptor el 1995, perquè aquest 2016 s'han complit 20 anys de la publicació de l'obra "El campanar de Castelló, les campanes del Fadrí", premi que va ser d'Humanitats de la ciutat el 1995, i que va donar impuls a la rehabilitació del nostre estimat símbol local. El recordat Manel, perquè tot just aquest passat 5 de juny, van complir-se 10 anys del seu traspàs i hui, els seus amics, per mostrar el compromís fidel que ens manté com ell volia lligats a la terra i a les arrels, el recordarem en una vetllada literària i musical. Vicent Serra, a qui tres anys després del seu traspàs, l'ajuntament vol recordar amb la creació i convocatòria d'un premi d'investigació sobre el patrimoni etnogràfic i la cultura popular de Castelló que, rebrà el seu nom. I Campos qui l'any 1996, tot just s'acompleixen 20 anys ara, va engegar la revista de cultura i festa "Plaça Major" que continua editant la Federació de Colles de Castelló, veu festera del nostre poble.

I tots quatre lligats també a uns altres amics, en aquest cas components de "El Pont Cooperativa de Lletres", una associació de la qual formen part una quarantena d'autors pertanyents a les comarques del nord del País Valencià que presenten la seua activitat literària fonamentalment en la nostra llengua pairal.

D'ells va ser la idea inicial desenvolupada al desembre del 2012, al centre municipal de Cultura, de nomenar a títol pòstum socis d'honor a Marzà i Garcia, i també a l'octubre del 2014 a Serra i Campos.

I en aquesta línia de record als amics absents el Pont també aquesta vesprada, amb motiu del desé aniversari del traspàs de Manel Garcia, ha preparat sota el títol genèric de "Volem allò que de crit té el perfum", amb la col·laboració de la regidoria de cultura del nostre ajuntament, un homenatge a la figura i obra del malaurat poeta.


Un acte emotiu i de segur senzill però ple de sorpreses al que espere assistir tal com vaig fer-ho als anteriors del nomenament de socis d'honor i al que us convide a acompanyar-nos. Ell per la seua estima envers tot allò que és nostre, s'ho mereix i, vosaltres, amb total seguretat passareu una estona més que agradable. Som un poble culturalment obert i creixent, convençuts que rebem des del més enllà, d'aquests quatre bons amics i hui, principalment, de Manel Garcia Grau, l'espenta i força per seguir avançant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada