La ciutat

La ciutat

dimecres, 15 de juny del 2022

Mercat no sedentari: el mercat del dilluns, passat, present i futur...

Es considera venda no sedentària la realitzada per comerciants, fora d'un establiment comercial permanent, de forma periòdica, en els perímetres o llocs degudament autoritzats en instal·lacions comercials desmuntables o transportables de manera que permeten al venedor oferir la seua mercaderia de forma itinerant, detenint-se en diferents llocs successivament i pel temps necessari per a efectuar la venda.

A Castelló el principal mercat no sedentari, ambulant des de fa un bon grapat d'anys ha estat el popular "mercat del dilluns", considerat per tots els veïns com una de les institucions més estimades en ser de gran importància en la memòria col·lectiva de la ciutat. Un recinte l'origen del qual es perd en el temps.

Des de la seua creació , en 1798, per l'Il·lustra governador Bermudez de Castro la plaça del Rei en Jaume I va conformar un dels espais oberts més grans a la ciutat. Per això, cal recordar que tot i que la celebració de mercats i fires eren ja privilegi reial a l'edat mitjana a Castelló, la primera documentació escrita sobre aquest mercat es concreta al segle XIX, en temps del rei Amadeu I de Saboia, fent referència a la celebració "del dilluns" a aquella plaça.


Amb el pas dels anys, el creixement de la ciutat, l'augment del volumen de negoci i l'arribada dels primers forasters, va fer-se necessari el canvi d'ubicació del mercat, ocupant durant uns anys l'espai a l'ombra dels arbres del passeig de cotxes del parc de Ribalta, o el gran espai al districte sis de la ciutat, entre la Gran Via Tárrega Monteblanco i els carrers de la República Argentina i pare Jofré, o el final de l'avinguda de la Mar en l'espai que ara ocupa l'aparcament del pou de Gumbau, que per més de 25 anys i fins al 2007 va ser la ubicació anterior a l'actual, el recinte de Fires i Mercat de Castelló.

Recinte que amb una inversió de 12 milions d'euros, sobre una superfície de 48.000 metres quadrats, dels quals 21.000 estan coberts, permet des de fa 15 anys, alberga el tradicional mercat, en capacitat per a 550 llocs de mercat i que es complet amb un gran aparcament subterrani amb capacitat per a quasi 500 vehicles, i que construït per la societat Refeyme S.L. havia d'explotar-lo durant 40 anys.

Però l'empresa el 2012 va entrar en concurs de creditors i extingint-se finalment, per la qual cosa el maig del 2020, la gestió del mercat va passar a ser de l'ajuntament. En aquests anys l'aparcament soterrani, tot i estar finalitzat, ha estat tancat i, a hores d'ara, 15 anys després encara continua així.


I va arribar la pandèmia, i van imposar-se una sèrie de mesures de seguretat, amb l'ús del gel hidroalcohòlic a l'entrada i un menor nombre de llocs i una major distancia entre ells. I quan ja quasi estava recuperada la normalitat, les pluges van ficar de manifest que el recinte necessitava una major atenció; goteres i tolls d'aigua omplin quan plou el recinte, obligant els venedors a desmuntar les parades davant el risc que es banye el gènere, ja que les claraboies encara són foradades i les canals plenes de forats.

I si aquesta situació genera malestar que dir de l'aparcament soterrani? Per què no s'ha obert mai? Aquesta és la gran pregunta a qui ningú dóna resposta. Però, vet per on, fa un parell de mesos, quan va fer-se públic que al costat dels jutjats va a construir-se l'espai de música per albergar els conservatoris, l'ajuntament manifestava que va a plantejar-se obrir aquell aparcament soterrani. Serà veritat?


Ja el 2018 va "sonar"
que en un intent per salvar la gestió privada del Recinte de Fires i Mercats de Castelló s'incloïa la negociació amb la Conselleria de Justícia per a que poguera disposar de 240 places del seu aparcament subterrani per a personal i usuaris de la Ciutat de la Justícia al costat de la ronda est, però tampoc va arribar a quallar.

Un nou capítol en aquesta ocasió indirectament relacionat amb el mercat del dilluns sembla que estem a punt de viure. Serà el moment d'espentar i dedicar major atenció a aquell indret? Serà el pàrquing el revulsiu necessari per a millorar l'espai de venda de fruites, verdures, conserves, fruits secs, roba o sabates? Estarem pendents a veure com acaba aquesta nova entrega...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada