La ciutat

La ciutat

dijous, 30 de juny del 2022

Vaja, vaja...

"Ves per on!",sorpresa o estranyesa, o les dues coses, és el que em va despertar, no fa massa dies, una carta rebuda a la bústia de casa, impersonal, sense remitent ni destinatari, d'aquelles del "buzoneo" massiu que, supose va estar dipositada per alguna persona a tots i cadascú dels habitatges del carrer o barri.

Pensava que seria, com sol ser habitual en aquests casos, per convidar-me a recollir un obsequi, presentant-me, sol o en parella, en un lloc, hora i data concreta, i que quasi sempre és l'excusa per, una vegada haver anat, tractar de vendrem des d'una enciclopèdia a un estri de cuina, passant per la cosa més inversemblant com poden ser unes vacances compartides.

Però no, no es tractava d'això. Ja abans d'obrir el sobre, que estava perfectament tancat, i pel tocar, vaig imaginar-me que el seu interior contenia una targeta, que si no ho era, havia de ser molt semblant a les de crèdit o dèbit que solen enviar les entitats bancàries.


Obert el sobre vaig comprovar que si, efectivament es tractava d'una targeta, a la qual acompanyava una carta que remetia l'ajuntament a través de la regidoria de reciclatge i gestió integral de residus, en la que s'informava la ciutadania de la propera implantació d'un sistema de reciclatge digital, per aconseguir una major implicació del veïnat en particular i d'un Castelló més sostenible: "El projecte Reciclos".

Un sistema de reciclatge "amb recompensa" que permet a aquells que reciclem, en aquest cas les ampolles de plàstic i llaunes, obtenir mitjançant un sistema de punts, premis sostenibles i socials i, sobretot, persegueix mitjançant el procediment de recompensa, potenciar i motivar aquell veïnat que no ha adquirit encara l'hàbit del reciclatge.

A les cases del Raval el reciclatge ha estat present al llarg de molts i molts anys. Recorde quan a la fi dels anys 50 del segle passat, sent jo menut, quan la mare matava un conill, assecava i guardava la pell perquè en passar "el pellero" li la bescanviava per cinquanta cèntims de pesseta o una "caixeta de mistos". Allò sí que era reciclatge!

Naturalment i a mesura que les cases van anar omplint-se de productes manufacturats, va anar augmentant la brossa generada, papers, plàstics, ampolles de vidre, cartons, pots, llaunes, tot havia d'anar inicialment al fem...


No va ser fins als anys 80 del segle passat quan van aparèixer als nostres carrers els primers contenidors de reciclatge per a vidre; a ells van unir-se els de paper i cartó, i ja en els anys 90 comencen a aparèixer els contenidors diferenciats per als residus. Els darrers en ocupar els nostres cantons, agost del 2020, els de la recollida de fem orgànic.

Aquells més conscienciats, a mesura que hem tingut contenidors al nostre abast, tot i les dificultats trobades en certs moments, hem anat acostumant-nos a separar a casa, diferenciant el tipus de brossa i acudint puntualment a dipositar-la al lloc pertinent, sense necessitar "cap premi".

Ara a través de "Reciclos" podem ja gaudir de recompenses. Com fer ús del programa és el que explica la carta que ve acompanyant la targeta; el sistema, a parer meu, tot i resultar senzill no és gens còmode, sobretot per la gent més gran, ja que malgrat disposar de dues maneres cap de les dues resulta fàcil. Espere estar errat i prompte haver-me de desdir de les meues impressions. Però jutgeu vosaltres mateixa...


La forma més senzilla de fer ús del sistema consisteix a descarregar-se una app des de Play Store o Apple Store al telèfon mòbil i, a casa, escanejar el codi de barres de la llauna o ampolla de plàstic que volem reciclar abans de llençar-lo al contenidor, i un cop al carrer, abans de dipositar els envasos al contenidor groc escanejar el codi QR que s'hi troba al mateix.

I aleshores per a què serveix la targeta rebuda? És per emprar-la en el segon sistema. Se suposa que aniran col·locant-se als carrers o en alguns llocs estratègics, unes màquines, sembla que ja hi ha una al mercat central, en què tan sols haurem de dipositar totes les llaunes i ampolles de plàstic de begudes i apropar la targeta a la màquina que s'encarregarà d'acumular els "punts", els "reciclos". Es tracta de contenidors que porten incorporat un cércol dotat de tecnologia capdavantera, que permet identificar cada envàs i associar-lo a la targeta.

Com a tot, haurem d'acostumar-nos, i molt em tem, que no serà senzill. Tots i totes sabem que només tenim un planeta i que hem de reciclar i què fer-ho és ajudar el medi ambient, també per descomptat veure créixer projectes socials a la ciutat és un incentiu, això no obstant voleu dir que aquest sistema aconseguirà fer les coses més fàcils? Ja veurem...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada