La ciutat

La ciutat

dijous, 14 de novembre del 2024

D'aquella pols, venen aquests fangs …

La frase o refrany que encapçala aquest comentari és una expressió popular que fa referència a com les conseqüències actuals són una continuació o resultat directe de fets passats.

Corrien els anys 70 del segle passat quan  la comunitat científica europea va començar a encunyar un concepte, transició ecològica,  que, amb el pas dels anys no ha fet més que popularitzar-se, i que fica en alerta els límits del creixement i la necessitat d'un canvi de paradigma per evitar la degradació del planeta, advocant per la creació d’un entorn global habitable, que respecte i preserve la biodiversitat, en un procés de transformació cap a una economia i societat que minimitze l’impacte ambiental, utilitzant de manera eficient els recursos naturals i reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle.


En l’àmbit estatal i
com una escissió del Ministeri d’Obres Públiques, va crear-se el 1996 per minimitzar i supervisar les accions per reduir aquell impacte, un nou departament, el Ministeri de Medi Ambient, que va funcionar de forma ininterrompuda entre el 1996 i el 2008, quan el president José Luis Rodríguez Zapatero va integrar aquestes competències al Departament d'Agricultura. El juny del 2018, el president Pedro Sánchez va restablir-lo, no només amb les seues tradicionals competències mediambientals, que va separar d'Agricultura, sinó que a més li va confiar el control de la política energètica del país.

D'aleshores ençà la política del Govern en matèria de lluita contra el canvi climàtic, prevenció de la contaminació, protecció del patrimoni natural, de la biodiversitat, dels boscos, del mar, aigua i energia per a la transició a un model productiu i social més ecològic està en mans de la vicepresidenta Tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic Sra. Teresa Ribera Rodríguez.

També, en aquest cas en l'àmbit local, el govern de l’Acord de Fadrell, el juny del 2019 va aprovar la creació d’un departament de Transició Ecològica amb l’objectiu d‟incorporar nous perfils professionals a l’ajuntament que treballaren projectes d‟adaptació i mitigació del canvi climàtic. La regidoria de Transició Ecològica el 2021 va pressupostar més d’un milió d’euros per a impulsar transformacions que van dur-nos a una ciutat més verda i sostenible, incidint en la redacció d’un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia.

Però, va venir un canvi de govern municipal i, l’any 2023 el nou executiu municipal local del PP i Vox, en lloc de reforçar la capacitat de resposta davant d'esdeveniments climàtics,  contra tot pronòstic va optar per suprimir l'àrea encarregada d'abordar aquests desafiaments, i les accions fonamentals envers la transició ecològica i mediambiental, van dir passaven a dependir d’altres àrees.

Ara, només una setmana després de la gran catàstrofe ocasionada per la DANA als pobles veïns de València, el passat dia 4, l’equip de govern municipal castellonenc emparat en el conjunt d’un reajustament de les seccions municipals, aprova suprimir definitivament la regidoria de Transició Ecològica, reintegrant definitivament els tres  departaments que la componien en altres dins de l'esquema local.

Aquests dies comprovem com a causa del canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems són cada cop més freqüents al nostre voltant, fet que fa preguntar-nos als veïns si la supressió d’aquesta àrea no vindrà a ser una greu irresponsabilitat per part del PP i Vox i, a la fi, un involucionisme del govern presidit per la senyora Carrasco.


Vist des de fora, serà així o no?, però sembla que en lloc de reforçar la capacitat de resposta municipal davant d'esdeveniments climàtics, el nostre govern local opta per suprimir l'àrea encarregada d'abordar aquests desafiaments, amb una negació preocupant de la realitat climàtica.

Esperem que no ens hàgem de trobar mai davant una emergència ambiental i que mai tinguem necessitat de comprovar que la ciutat, com afirmen els nostres governants, està ara, fins i tot més preparada que abans per a fer front als efectes adversos del canvi climàtic i que tot el veïnat estem més que protegits, però…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada