Tot i que no és la meua intenció parlar hui de religió, d'entrada no vull deixar passar l'ocasió per deixar clara la diferència entre capellà i frare. És veritat que tots dos són sacerdots, persones que han consagrat la seua vida a Déu i que tenen entre les funcions principals dirigir els ritus religiosos, però no són iguals. Mentre capellà és la forma més corrent de designar l'ofici dels clergues, si aquest pertany a un orde religiós, i viu en comunitat, en un convent, aleshores s'anomena frare. El fet que hui centre el meu comentari parlant del capellà i del frare, com deia, no vol fer referència a aquelles persones valentes que han decidit consagrar la seua vida al servei de Déu i del proïsme, si més no la meua intenció és recordar aquells menjars i plats típics de la Setmana Santa, entre els quals, com ara veurem trobem clara referència al món que gira al voltant d'aquelles persones encarregades de la cura i la instrucció espiritual d'una comunitat de feligresos.
És veritat que en són molts els plats que, tot i que es poden cuinar al
llarg de tot l'any, prenen en aquests dies més protagonisme, tal vegada per
allò que "com no es pot menjar carn" cal dedicar-los més atenció, cas
de la cassola de bacallà, ou bullit, carxofes i creïlla, o el potatge de
cigrons, espinacs i ou dur per no parlar de l'arròs al forn sense carn o la
sopa d'all; i pel que fa a les postres, estareu d'acord amb mi que les
llesquetes amb ou o els bunyols de carabassa estan entre els més populars.
I acompanyant al "capellà" i sense eixir del clergat, passem als
frares, més en concret, a les més que conegudes "pilotes de frare",
un dolç molt típic a la província de Castelló, una mena de berlines farcides de
crema, però amb forma arrodonida. Això no obstant centrem-nos en el curiós nom:
"pilotes" i "frare". Sobre l'origen alguns apunten a
l'autoria d'un pastisser argentí proper als moviments anarquistes i allunyat de
qualsevol simpatia pel clergat.
Possiblement, la primera part del nom al·ludeix al seu aspecte i forma testicular, i tot i que aquells de vegades són nomenats com boles, ous o olives, el nom de "pilotes" és el més popular, només cal recordar com la frase més emprada per a indicar que estem sent importunats, enutjat, fastiguejats o molestats per algú és "no em toques les pilotes".
I la segona part del nom "de frare", tal vegada siga perquè, és
de creença popular, que per allò del celibat i castedat, els frares han de
mantenir voluntàriament un estat permanent d'inactivitat sexual, per la qual
cosa, els seus testicles, "les seues pilotes", possiblement es
mantenen més joves per més temps. Vés a saber...
Si, la gastronomia de la Setmana Santa és molt ampla, llarga i variada;
podríem parlar també d'altres elements menys coneguts a les nostres terres,
salats o dolços, com la titaina, l'arnadí o la farinosa, però de segur que no
en trobarem cap amb uns noms tan suggerents com escatològics, "capellans i
pilotes de frare", que ací a Castelló tots coneixem i són molt populars, i
que només en pronunciar-los, ja
salivem... Per molts anys i bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada