La ciutat

La ciutat

dijous, 8 de juny del 2023

Fa anys que no en queda cap!

El refrany "Tres dijous hi ha l'any que llueixen més que el sol: Dijous Sant, Corpus Christi i el dia de l'Ascensió", atés el seu marcat caràcter litúrgic catòlic, avui és difícil d'explicar. D'aquells "tres dijous que llueixen més que el sol" per diferents raons a penes en queda rastre, i és que aquests tres dijous són dates movibles lligades a la Pasqua, unes celebracions basades en el calendari lunar, que tenen lloc respectivament 3 dies abans, 60 I 40 dies després d'aquella.

Així en aquest 2023 Dijous Sant va ser el 6 d'abril i l'Ascensió el dijous 18 de maig, I tot just hui, 8 de juny,  60 dies després del Diumenge de Resurrecció, és a dir, dijous de la segona setmana després de Pentecosta o el dijous que segueix el nové diumenge després de la primera lluna plena de primavera és el dijous del Corpus. I perquè la festa grossa del Corpus és dijous? Senzillament perquè ella ens recorda la institució de l'Eucaristia per part de Jesús al sopar del Dijous Sant, en convertir el pa i el vi en el Cos i la Sang.

Tot i ser una festa "grossa" al territori nacional, per acord del Govern d'Espanya amb la conferència episcopal, la data de dijous del Corpus, per adaptar-se al calendari laboral, l'any 1989, va deixar de ser festiu nacional, traslladant-se la solemnitat litúrgica al diumenge següent, de manera que dijous va passar a ser dia feiner.


De molta tradició i antiguitat és la festa a la nostra ciutat
. Ja l'any 1409 tenim les primeres dades escrites sobre la celebració del Corpus Christi a Castelló. La processó en aquesta època era un dels pilars més importants de la festa. El dia de la vigília i el de la festa se celebrava una cavalcada, en què participaven els gremis de llauradors i moliners, amb les seues carrosses, les gropes, els gegants, cavallets, xiquets dels arets i els capgrossos, la Mare de Déu de la Burreta i la degolla.

L'últim Corpus celebrat amb gran esplendor a Castelló, diu Gimeno Michavila, va ser el de l'any 1877, durant l'alcaldia del senyor Catalino Alegre, i la cavalcada va ser suprimida l'any 1894. Tot i ser recuperada als inicis del segle XX, la processó va perdre espectacularitat després de la Guerra Civil, I a partir de l'any 1978 fins ara s'ha anat recuperant, tornant-se a reunir dues tradicions populars molt especials per a Castelló: la religiosa i la laica.


L'any 1991 es constitueixen com a associació "Els Dansants del Corpus"
encarregant-se de la part laica de la festa, mantenint i promovent la cultura popular de la ciutat mitjançant els balls tradicionals del corpus castellonenc, obrint el seguici processional del dissabte, -a Castelló per allò de ser bisbat compartit amb Sogorb la processó es celebra dissabte-, al seu caire més profà, on gegants, dansants, cavallets i cabuts recorren amb les seues danses i coreografies el centre de la ciutat.


El 2007 es va formar l'Associació Amics del Corpus Christi
per encarregar-se d'organitzar la processó del dia de Corpus i donar esplendor a l'esmentada solemnitat en honor al Santíssim Sagrament. L'any 2008 I gràcies als donatius dels fidels, van comprar una carrossa per exhibir la Custòdia, construïda als tallers de l'Orfebreria Orobio de la Torre a Ciudad Real amb una mida de quatre metres d'alçada i tres de llargada; consta d'un templet rematat amb una cúpula feta d'un aliatge platejat, i que al seu frontis porta gravada la imatge de la Mare de Déu del Lledó i al voltant les dels dotze apòstols, a la vegada que va fer-se l'habitacle de metacrilat per guardar-la i exposar-la a la Cocatedral de Santa Maria.

Tot i ser hui, dia 159 de l'any, dijous de Corpus, "ja no queda cap dels tres dijous lluïdors" I caldrà esperar fins al dissabte perquè a Castelló puguem tornar a viure el Corpus de forma plena, de manera laica i religiosa, com s'ha fet ja habitual en una data de juny esperant l'arribada de l'estiu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada