Vivim en una ciutat, Castelló, on cal destacar entre altres privilegis la importància econòmica dels seus negocis i la importància de la seua cultura, fruit del ben saber fer dels seus veïns. Persones majoritàriament anònimes que, al costat d'unes altres més mediàtiques, en el seu dia a dia, fan que la nostra ciutat siga cada dia més habitable i, d'altra banda, més coneguda arreu del país i del món.
T'has preguntat mai qui és la persona més famosa del nostre municipi? La pregunta no té fàcil resposta, és complexa, té molts serrells; viva?, de temps passats?, de la història?, de la política?, de les arts?, de les ciències?... En total seguretat cadascú de nosaltres tindrem les nostres preferències i difícilment trobarem un consens. La manera més fàcil d'aconseguir-lo és "amb criteris de govern, de representació local".
Així, constitueix una
autèntica necessitat per l'organisme que representa la ciutat, per
l'ajuntament, disposar d'un reglament que faça factible enaltir, en forma
honorífica a la selecta minoria de persones que, pels seus actes o serveis de
rellevància referits a la mateixa ciutat, meresquen que la gratitud de
l'Ajuntament s'exterioritze i es faça palesa, per a constància imperible,
mitjançant la concessió d'un guardó que reconega els excepcionals mèrits.
Aquest reglament, en el cas de la nostra ciutat, és del Reglament d'Honors i Distincions de l'Excel·lentíssim Ajuntament, aprovat a l'empar del Reial decret 2568/1986 que faculta a aquests per acordar la creació de medalles, emblemes, condecoracions o trets distintius honorífics. Reglament que, en l'article 190, permet el nomenament de fills predilectes i adoptius i de membres honoraris, quan entre els guardonats concórreguen mèrits, qualitats i circumstàncies singulars.
Segons la RAE el
nomenament de Fill Predilecte d'una ciutat o poble, és aquell nomenament
efectuat a favor d'una persona per una entitat local (ajuntament) en atenció
als mèrits, qualitats i circumstàncies singulars que hi concorren. Per això,
els Fills Predilectes gaudeixen de representació personal per dret propi i
ocuparan lloc immediat a l'Ajuntament als actes oficials i en les solemnitats
que la corporació celebre.
Amb aquestes premisses lògicament, "la tria" que al llarg del temps han anat proposant i acceptant els diferents governs municipals que a la ciutat hem tingut, han pogut o no, coincidir amb les preferències dels veïns; només amb el pas dels anys s'ha demostrat l'encert de la clarividència.
Leandro Alloza, Ruíz Vila, Fernando Gasset, Joan B. Adsuara, Joan B. Porcar, Bernat Artola, Miquel Peris, Sos Baynat, Matilde Salvador, Germà Colom, Francesc Michavila... han estat Fills Predilectes. A hores d'ara, uns més recordats que altres, però tots de gran estima, record i consideració.
Des del passat juliol un
nou ajuntament i un nou equip de govern ocupa el Palau de la Plaça Major i amb
ell nous acords, noves polítiques econòmiques, urbanístiques, socials i culturals
regeixen la nostra ciutat.
El passat dilluns en la reunió de la Junta de portaveus municipals i per unanimitat, a proposta del PP?, va aprovar-se a falta de ratificació per la pròxima sessió del Ple, el nomenament d'un "nou Fill Predilecte", en aquest cas una de les cares més conegudes al món de l'espectacle de tot el País, l'humorista, actor, presentador i imitador, nascut al Grau l'any 1979, Carlos Latre Ruíz.
Un personatge que entre altres mèrits ha estat ser pregoner de les festes de Cartaginesos i Romans de Cartagena l'any 2010 o del carnestoltes de Badajoz el 2018. Diuen els qui el coneixen de prop que és un Grauer orgullós, que sempre presumeix dels seus orígens i mostra la millor cara de la capital; no ho dubte, però per mi només és un personatge que, a hores d'ara, per l'esforç personal, la sort o les dues coses, l'èxit li somriu...
Un "castellonero" que jo situaria a hores d'ara al mateix nivell que molts d'altres com per exemple Miguel Angel Silvestre, Pablo Molinero, Juan Miguel Martínez, Guillermo Montesinos o Patricia Campos, però que, tal vegada per les seues inclinacions polítiques o per ser més conegut a les televisions, ha estat tocat per la vareta de l'ajuntament...
Només el pas dels anys ens dirà si aquesta ha estat una decisió encertada, però, d'entrada, he de dir-vos que em costarà i molt acostumar-me a veure el seu retrat "penjat" al noble Palau Municipal, al costat de les altres grans figures que l'han precedit...