Si hui és Divendres Sant, el diumenge vinent serà de Resurrecció, de Glòria o de Pasqua, popularment, diumenge "de mona". Les mones estan de camí a les taules, i d'aquí res es menjaran amb la família, veïns o amics.
És una tradició que
simbolitza que la Quaresma i les seues abstinències s'han acabat. Inicialment,
la mona era una massa de coca elaborada amb farina, sucre, i d'altres
llaminadures, sempre amb un ou dur a sobre, símbol de la fertilitat,
relacionant-lo amb la Resurrecció de Crist, l'ou seria la llosa que tancava la
tomba que es va obrir el Diumenge de Resurrecció, aguantat per unes tires de
pasta, que es cou tot junt al forn i, si convé, pintades o farcides de cabell
d'àngel
Però no acaben ací les
transformacions. Aquests dies ben segur que tots estem farts de veure
"mones", no sé si fins i tot estarà ben emprat el nom, amb les
figures i ous de xocolata als aparadors de les pastisseries, i és que si bé les
clàssiques perduren, amb el pas del temps apareixen noves propostes, arribant
la seua elaboració a convertir-se en una oportunitat perquè els mestres
pastissers exhibeixen les seues escultures, fent proves i incloent plomes,
pollets de feltre, llaços, papers d'embolicar i, sobretot, la xocolata en forma
de mil i una figura.
És un fet que la tradició de
"fer mones a casa", coent-les al forn de la cuina, com passa amb les
elaboracions de rebosteria en altres dates assenyalades de l'any, pastissets a
Nadal, coca de Sant Joan, rotllets de Sant Josep o coca de tomata i tonyina a
l'estiu, tal vegada per allò de la comoditat i sobretot de les modes, va
perdent-se a Castelló, resultant cada dia més difícil mantenir els orígens i
tradicions vives.
No és senzill treballar la
xocolata i menys encara tractar de realitzar figures que criden l'atenció, per
mi escultures de xocolata que no mones, treball que com a mínim requereix molta
tècnica, pràctica i coneixement per aconseguir la textura desitjada, que les peces
individuals i el conjunt siga resistent, que no faça grumolls, que els colors
queden homogenis... tot perquè entre primer pels ulls i després.
Una evolució d'una tradició
que va des de la "coca dolça" amb ou o sense, passant per "l'ou
de xocolata" sense coca, a tota mena d'estructures que reprodueixen
personatges de dibuixos animats, animals i formes que criden l'atenció als
nens, com ara casetes, pilotes de futbol o motos.
Pepa Pig, La Guerra de les Galàxies, La Patrulla Canina i Frozen. Aquests temes són els protagonistes de les mones d'aquest any. Tots pertanyen a sèries d'animació i films molt populars entre els nens, però l'oferta de mones al nostre país és molt variada i va més enllà de les modes més comercials.
Tot i la fagocitat de la
societat de consum, a casa, com cada any, ens aprestem a fer unes mones
"de les de tota la vida", digueu-nos tradicionals, ara bé, tot i que
no ens agrada massa la seua evolució, constatem que un dels punts més
interessants de la tradició de la mona és que és un element viu i en constant
evolució, un senyal inequívoc de la seua bona salut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada