La ciutat

La ciutat

dilluns, 10 d’abril del 2023

El protagonista, el rotllo.

Diu el diccionari que un rotllo, rotlle o rosca és un pa de pasta amb oli, de forma anular i molt cuit. Típica en molts pobles i indrets del país es manté, a les romeries, la tradició del repartiment del rotllo, reminiscència històrica de temps passats quan aquest aliment bàsic escassejava i era repartit entre els romeus que hi participaven.

Per descomptat que pels castellonencs, la romeria per excel·lència ha estat des de temps immemorials la celebrada durant la Quaresma a l'ermitori de Santa Maria Magdalena, i el rotllo, l'element essencial d'aquesta.

Però en són molts més les localitats arreu del país que al llarg de l'any celebren les seues romeries i, també, el rotllo és directament o indirectament el protagonista. Així, podem recordar ara i ací de passada el dia del rotllo de Llucena, festa celebrada el diumenge que l'Església celebra la solemnitat de la Santíssima Trinitat, o els repartiments d'aquells elements a la festa de Sant Antoni de Vilafamés, el dia dels sants màrtirs a Benlloc, o el dia de la festa de Sant Marc a les denes de Morella, els Llivis o la Llècua, o sant Isidre d'Herbeset.


També fora de la nostra província, el rotllo és el protagonista fester.
Així el dia de Sant Blai, són uns quants els municipis de la província de València que celebren el seu patró, benedicció i repartiment de rotllo, cas de Potries, Torrent, Xalans, Alpont, Alginet, Albal, Cofrents, Llaurí o Aiora.

Però pels veïns dels pobles de la Plana i sobretot pels de l'Alcalatén, si hi ha una festa del rotllo per damunt de les altres, aquesta és la que se celebra hui, Dilluns de Pasqua o dilluns de l'Àngel al poble de l'Alcora, una romeria que té el seu origen l'any 1756, una romeria única a tot el país, anomenada "d'infants", on en el seu origen i durant dècades, els protagonistes eren barons, menors de vuit anys, que cada any, tal dia com hui, recorrien el trajecte de plaça de l'Església a Ermita de Sant Cristòfol, i posterior tornada fins a l'Església Parroquial, lloc on rebien i continuen rebent, el pa beneit, el popular Rotllo.

El motiu inicial de la gran festa en què s'ha convertit hui la popular romeria cal buscar-lo en la forta sequera que diuen les cròniques assolava la regió al segle XVIII. Davant d'aquesta situació, els nens, barons menors de set anys van ser enviats en romeria a l'ermita de Sant Cristòfol per pregar per aigua. Aquest prec va ser escoltat i en acció de gràcies es va establir la romeria amb un caràcter anual.


Tot i que avui dia els nens-romeus continuen tenint gran protagonisme, és tot el poble i molts forasters els que participen en la festa
. Els més xicotets van vestits d'angelets, són els anomenats romers del braçat i són els primers a rebre el tradicional rotllo que dóna nom a la festa.

És tal el lligam entre els xiquets i el rotllo que, segons explica la tradició, el nen que recull el rotllo tres anys seguits estarà fora de perill de desgràcies, així com aquell que guarde el primer rotllo que va rebre.

Lligam que s'ha estés entre molts dels romeus que hi participen, que acostant-se a recollir el seu rotllo el deixen tot l'any penjat i visible en algun racó de la casa, fins que l'any següent, el dia del rotllo, el substituïsca, igual com es fa a altres llocs amb la branca d'olivera el Diumenge de Rams. Per descomptat, quan en una casa participen més membres a la romeria i "entra" més d'un rotllo, és també tradició menjar-se'l.


Si us afanyeu i acosteu a l'Alcora, encara podreu participar de la festa, i si se us ha fet tard, no patiu, els alcorins, doblen la festa, i demà dimarts de Pasqua, celebren "la dobla"
o "dia del troç", en què es manté el costum que els rotllos sobrants de la festivitat de hui es trossegen a quarts i es reparteixen entre els participants fins que s'acaben.

Tan lligada està la festa al poble que des de l'any 2016 podem contemplar un mural ceràmic dedicat a la tradicional Festa. Només cal acostar-se a l'arc gòtic ubicat al voltant de la plaça de l'Església per contemplar l'obra de la ceramista alcorina Lidón Mor, que contribuint a enriquir i afavorir el patrimoni cultural uneix la tradició festera "del rotllo" amb una altra tradició del poble, la ceràmica.

Per molts anys, amics alcorins que seguiu celebrant la vostra festa i nosaltres puguem participar-hi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada