La ciutat

La ciutat

dimarts, 6 de desembre del 2016

Dia festiu insubstituïble... fins quan?

 Segons el BOE, aquest 2016 té 12 dies laborals que són festius a Espanya, dels quals 8 són comuns a totes les Comunitats Autònomes. D'ells 7 són insubstituïbles: Cap d'Any, Divendres Sant, l'Assumpció, la Festa Nacional d'Espanya, Tot Sants, i dos que celebrarem aquesta setmana, el de desús-demà dijous, la Immaculada Concepció i aquell que és motiu del comentari de hui, el Dia de la Constitució.

Vet per on hui és festa. En Espanya, el Dia de la Constitució és festiu "nacional" regulat pel Reial Decret 2964/83 "a fin de solemnizar adecuadamente el aniversario de la fecha en la que el pueblo español ratificó mediante referéndum la Constitución". Festiu per celebrar una norma emanada del poder constituent que resideix en el poble, per festejar una norma jurídica suprema, garantida pels poders públics que formen l'estat.

És possible, que gràcies a la Constitució el nostre País entrara en una època, considerada des de la perspectiva que dóna el temps transcorregut, de les de major prosperitat i esplendor de la nostra historia, o no?

Una constitució que envelleix, que amb 38 anys necessita allò que està tan de moda ara, "un lífting", doncs tenim motius més que raonables per pensar que alguns aspectes d'aquesta, haurien de ser modificats.

Entre les reformes més urgents, aquella que afecta directament a "la corona" en una qüestió bàsica en ple segle XXI com és la igualtat de drets de l'home i la dona a accedir al tron, o allò que fa referencia a la possible modificació i reforma de la Cambra Alta, del Senat.

De manera que amb aquestes reflexions arribe a la conclusió que, tot i que en el seu moment el poble, els ciutadans, vam aprovar-la per ampla majoria, hui el nostre model de democràcia, allò que en definitiva és el que celebrem amb el festiu de hui, no serveix per a afrontar els actuals problemes socials i les exigències que aquells demanden. De fet, diuen els juristes, que la Constitució Espanyola vigent, presenta insuficiències jurídiques per haver estat desenvolupada en un marc, el de la transició, que no es correspon amb la vida política de l'Espanya actual, la de les autonomies.

Més encara, vaig llegir fa un temps en un baròmetre fet públic pel Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS, organisme autònom depenent del Ministeri de Presidència, que el 44'6% de la població espanyola pensava que la Constitució era poc o gens respectada, un 26'7% que es respectava un poc i tant sols un 21'2% dels espanyols pensen que s'està complint prou, més encara, en aquell informe també s'alertava que un de cada dos espanyols ens declaràvem insatisfets amb els nostres principis fonamentals de govern i organització política.

I en eixe marc estem hui, celebrant una festa, que jo crec "està descafeïnada", un festiu que ha perdut per molts d'aquells que vam votar-la els seus elements més genuïns i autèntics i, per aquells que són més joves, per una gran majoria, no els hi diu absolutament res, i fins i tot mai l'han arribada a llegir.

Una festa que "oficialment" també a Castelló passarà entre els veïns sense pena ni glòria, un any més, i que tindrà com a acte central, per aquells que no "gaudisquen d'un llarg pont o aqüeducte", el Festival de pasdobles i peces de sarsuela que la Banda Municipal interpretarà a partir de les 12 a la plaça Major.


Una festa, la de la Constitució, "pomposa i oficial a la capital de l'Estat", però descafeïnada a Castelló. Una festa que també en un futur, prop o llunyà, ha de desaparèixer i passar a la historia, com va passar amb el record del 9 de desembre, dia en què les Corts van aprovar l'anterior Constitució democràtica i republicana del 1931. Quin organisme oficial es recorda d'ella? Tot és efímer…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada