Castelló
és una ciutat moderna, dinàmica i activa, però no ha estat sempre
així; fins no fa massa anys érem un poble, un poble gran si voleu, però
un poble. Un espai urbà on la gent es coneixien tots o quasi tots i, amb un bon
grapat de personatges, populars, que en diferents èpoques han estat referents
d'aquest sentiment de poble.
Personatges com Quiqueta
"La Pigà", "Matxinet de l'arròs", Ximent " de
Benideta", Micalet"de Panero","Pinello",el tender,
Pepito "Xapa", Sento "El Macareno", Rositina "la Dominguez", Micalet
"de Bestreta", Toni "de la Malena", Tófol "el
Ratero", Milio "el Menescal", Assumpció "la datilera"
o Ramonet "El Barralo", la llista podria ser interminable, han estat
més que coneguts per diferents generacions de castellonencs.
Hui
en dia no és fácil trobar
personatges d'aquest caliu, la pressa i la modernor acaba amb tot. Tot i això
encara rebuscant entre el veïnat en trobem algun més que conegut, és el cas per
exemple d'Antonio Sebastián Nebot,
que així amb nom i cognoms és poc o gens conegut, però si diem Toni "el figuero",
immediatament ens ve a la ment la imatge d'un personatge senzill, amable,
xarrador i simpàtic, que amb la companyia de la seua inseparable muller,
Francisca Cardo, "Paquita", s'han
encarregat, des de la senzillesa i el saber fer, de contribuir i fer més gran
encara una de les tradicions gastronòmiques més castelloneres, com és
l'elaboració i posterior venda de "les figues albardades".
I
és que les figues albardades, bunyols amb figa, crec que s'anomenen "higos largueados" en castellà, és un postre molt fester i "castellonero", consistent en unes figues
seques mullades en pasta d'ou, fregides i ensucrades, però a les que "Toni
i Paquita"
els hi fiquen un no sé què i molt d'amor que les fan "especials",
úniques i diferents, veritables obres d'art.
La
cultura local ha sabut reconéixer en la figura de Toni el manteniment de
la tradició gastronòmica, i malgrat no tenir un "local propi" per la
venda, sempre han tingut “molta clientela” en qualsevol plaça, carrer o festa,
on hagen ficat “la paradeta”.
Ara,
a la fi d'aquest 2016 embla que la família dels figueros vol
anar una mica més lluny, i ho fa de la mà del fill de Toni i Paquita,
Antonio Sebastiá Carda,
qui al carrer més important del Raval de Sant del Codony, al número 6 del
carrer de Sant Fèlix, anuncia l'apertura de "la botiga de la figa",
per oferir i promocionar més encara aquest dolç castellonec i altres exquisits productes elaborats
amb l'experiència que dóna ser
la tercera generació "de figueros".
Tal
com podem llegir a la seua
presentació del facebook es tracta d'un
establiment creat com a homenatge a Anita "la monsagua",
l'àvia iniciadora de "la parada" i on a més a
més d'altres productes que també tindran la figa com a base, es podrà degustar
una altra especialitat familiar, "la xocolata amb xurros".
Un
projecte nou al Raval de sempre, que ja acull en horari de 8.30 a 13.30 i
de 16.30 a 20.30 i diumenges i festius de 8.30 a 13.00 hores, bunyols i xurros, pastissets de figa, figues
seques i albardades, amb café o mistela, tradició de Castelló per molts anys
més de la saga dels "figueros",
que van començar a caminar allà pels anys 40 del segle passat, tota una vida,
tres generacions, sentiment de poble, per molts anys!!!
No puc estar més en desacord amb la primera frase, i no puc estar més d'acord i més comboiat amb la resta de l'article. Gràcies, JJ.
ResponElimina