Un bàndol, en el dret administratiu espanyol, és una manifestació solemne, un manament o un avís oficial, emés per l'alcalde d'un municipi, dirigit a tota una col·lectivitat, per anunciar, recordar o "manar" l'obligat compliment d'unes normes, realitzar aclariments, demanar la col·laboració, efectuar convocatòries, o dictar recomanacions per la bona convivència ciutadana,entre altres funcions.
L'estampa malgrat haver desaparegut pràcticament de les ciutats i pobles del nostre País, encara està viva a la memòria col·lectiva: l'alguatzil recorrent els carrers mentre, en cantons i places establerts cantava el bàndol, corneta en mà, avisant el veïnat: "Per ordre del senyor alcalde, es fa saber..."
Encara ara podem trobar algun poble, no massa gran, en què els bàndols segueixen comunicant-se de viva veu, tot i que amb l'ajuda externa d'algun megàfon, que s'escolta per tot el poble precedit d'alguna música inicial característica. Però el pas del temps tot ho canvia i també als bàndols municipals els hi ha arribat la nova tecnologia.
De manera que el concepte de bàndols en el seu sentit tradicional ha desaparegut dels nostres carrers i tot i que la figura del pregoner es remunta a la civilització romana, amb una doble finalitat comunicar i llegir el contingut, segueix sent necessari establir mecanismes oficials per a comunicar les resolucions o acords dels ajuntaments als ciutadans, i cada ajuntament ho fa de la manera que considera més adient, des de la tradicional de penjar-los "físicament", en paper, a les dependències municipals, passant per la publicació als webs de cada municipi, fins a arribar a l'ús més modern i que a la vegada pot arribar més directament als interessats, fins i tot sense que es troben físicament al municipi, que no és altre que mitjançant diferents apps gratuïtes i instal·lades als smartphones, amb funcionament molt senzill i simple, la mateixa app és la que notifica a l'usuari registrat cada vegada que s'emmagatzema un nou bàndol en el sistema.
Se que hi ha diferents apps, com per exemple "bandos.es", l'aplicació "ajuntaments de Castelló" de la Diputació provincial, o aquella altra que sembla està guanyant ajuntaments a la carrera, "ebando", creada per Jesús Marqués, un jove programador de Soneja i que en l'actualitat està sent usada ja per 10 municipis de la nostra província i més de 300 a tot el territori nacional i que permet rebre en forma de missatges, totalment gratuïts pel receptor, el que es diu a través del pregó o veu pública.
I l'ajuntament de Castelló com fa els bàndols? Quin sistema usa per a comunicar les disposicions i normes de l'alcaldia? El Reglament Orgànic d'Organització i Funcionament de l'Administració de l'Ajuntament de Castelló, del 2007, crec és qui dona resposta en article 14 del títol primer, a aquesta pregunta: "Els bàndols..... seran publicats al tauler d'anuncis i per tots aquells altres medis que es consideren oportuns per la informació pública dels ciutadans".
Empra l'ajuntament de Castelló alguna app d'aquest tipus? Crec que no, i és una llàstima, doncs de segur que molts veïns estaríem molt més assabentats del que ho estem ara, de tot allò que l'alcaldessa vol comunicar-nos.
Equip de govern, dins el Pla de Modernització dels Serveis Municipals i Transparència, no hi hauria la possibilitat de poder també rebre els bàndols municipals, al nostre Smartphone? Si ho fan els pobles, per què no la capital? És aquesta una nova estratègia, un nou instrument per adaptar-nos a la nova realitat que hem d'assumir, si volem situar la ciutat en les millors condicions per superar els nous reptes que el futur pròxim ens ofereix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada