La ciutat

La ciutat

divendres, 4 d’abril del 2014

Dues en un...



El carrer de Cavallers és un dels més antics de la ciutat, on encara podem trobar algunes de les cases senyorials que ens inviten a aventurar-nos en un viatge envers el passat històric del nostre poble. És el cas de la casa dels Matutano, casa típica del Castelló del segle XVIII, actual seu del museu etnològic, la històrica casa d'En Serrano Suñer, seu primera del Casino de Castelló, o la casa dels Gasset, d'edificació eclèctica i cosmopolita on la ceràmica de la façana en forma d'escames i motius de fulles és el seu element extern més característic.

Si en un extrem del carrer situem la Llotja del Cànem, edifici del segle XVII d'estil renaixentista i barroc, en l'actualitat seu urbana de l'UJI, en l'altre, les antigues “Aules de llatinitat”, edifici restaurat que, després d'alguns usos diferents, alberga ara la seu de l'àrea de cultura de la Diputació.

Tan la “Casa Matutano” com “Les Aules”, disposen de sales d'exposicions. La del Museu etnològic rep el nom del seu impulsor “Rafael Ribés Pla”, i la de les Aules, sala “Cultural Provincial”.  

Dues sales culturals en un mateix carrer. I ara, en aquest recent inaugurat més d'abril, des del passat 1 en un cas i des d'ahir 3 en l'altre, dues exposicions ocupen els seus espais. Dues exposicions diferents, les dues col·lectives.

En una, la de “Les Aules” tres artistes plàstics, Paqui Fuster, Antoni Albalat i Claudia de Vilafamés, fan de “les pedres”, element definitori i característic del paisatge, la seua font d'inspiració: “pedra, paper i pintura” és el títol i on podem veure pedres amb identitat pròpia, obres en pedra amb varietat cromàtica i fractals, objectes matemàtics-naturals que semblen en tres dimensions, impactant, que no deixa indiferent ningú tal i com vaig poder comprovar en el moment de la seua exitosa inauguració.

En l'altra, "la del Museu", podem contemplar des d'ahir i fins el proper 27, “uns artistes” del CRIS, components del centre de rehabilitació i integració social de Creu Roja Castelló, ens mostren mitjançant la tècnica de la fotografia “Les Ermites de Castelló”, una demostració de capacitat i talent per, fer, seleccionar i organitzar una mostra fotogràfica del nostre entorn com són les ermites del terme municipal.

Dues exposicions amb un element comú, amb un element d'unió entre els escassos dos-cents metres que les separen. “Dues en un” com diu el títol. Quin creeu és aquest element? El flaire de la tarongina que emanen els tarongers que conformen les voreres del carrer, anunci de primavera. Dos sentits corporals, vista i olfacte que es fusionen en el gresol cultural del meu poble. Cultura en majúscula i d'efecte immediat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada