La ciutat

La ciutat

dimecres, 30 d’abril del 2014

Microcosmos del paper



En ple 2014, en el segle XXI, en l'era de la tecnologia, de les xarxes socials, de l'internet i de les pantalles de plasma i els leds, hui, s'inaugura a Castelló, aquesta vesprada, a la cèntrica plaça de Santa Clara, la trentena edició de la Fira del Llibre, on el paper imprès, el llibre, i naturalment els seus autors, seran els protagonistes.

La fira que presenta un bon grapat d'activitats diàries, tindrà èxit si s'aconseguix que siga, això, una fira i no un festival, un lloc de trobada i a la vegada un punt de negoci per llibreters, editors, escriptors i entitats culturals tant públiques com privades.

És veritat que dedicar uns dies al llibre, fer d'aquell el protagonista, traure'l al carrer, és important. Sempre he pensat que les campanyes de foment de la lectura deuen ser transversals, per això cal que es plantegen des de la proximitat, i què millor que una fira local, amb autors locals i obres escrites en la nostra llengua.

Un bon espai i una bona col·locació dels llibres per temàtiques seran elements claus. M'agrada l'espai, la plaça de Santa Clara, cèntrica, ben comunicada, lloc de passeig..., però no m'agrada gens ni mica “la carpa general”, sembla més un magatzem de llibres que una fira tot i que ens la volen vendre com “una experiència de llibreria global”, “un àgora literària”. M'agraden més les casetes, com a elements de comunicació...

Contar amb la participació de “primeres plomes” nacionals és un atractiu, i ens col·loca en l'èlit literària nacional. De segur que les guanyadores del darrers Planeta i Nadal, Clara Sánchez i Carmen Amoraga, i les respectives obres, “El cielo ha vuelto” i “La vida era eso” tindran molta eixida, una altra cosa és que les obres es llegeixen...

De segur que també tindran “revol” els autors més locals i de moda, Eloy Moreno i el seu “Boligrafo de gel verde” i com no la popular concursant del Master Chef, Maribel, amb el seu oportú “Diario de recetas”.

De totes maneres, el més literari de tot, supose serà l'acte que organitzat per “El pont cooperativa de lletres”, es previst que es celebre el proper dimarts 6 a les 18 hores, “literatura en veu alta”, on es pretén recordar i donar a conèixer, mitjançant la lectura de proses i versos, els nostres autors més propers, en commemoració dels seus aniversaris. Escriptors de tot el domini catalanoparlant entre els quals de segur trobarem també els amics que ens han deixat fa poc temps, com Campos o Serra.

Amics, des de hui i fins l'11 tenim una oportunitat per adquirir informació, formar-nos opinions, establir contactes i sobretot “llegir en paper”. Cal tenir present que la lectura, que és l'arrel de tot allò que he assenyalat anteriorment, és un acte individual, i que comprar un llibre o dos o tres, està bé, molt bé, però és millor, molt millor, llegir-lo, doncs cadascun d'ells és tot un microcosmos de paper per descobrir...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada