La ciutat

La ciutat

diumenge, 30 de juliol del 2023

Femers incontrolats...

Poc més de 107 quilòmetres quadrats és l'extensió que ocupa el nostre terme municipal, un espai geogràfic que confronta pel Nord i Nord-oest i Sud amb els municipis de les comarques de la Plana Alta (Borriol, Benicàssim, Almassora, Sant Joan de Moró), per l'Oest amb els de la Plana Baixa (Onda) i de l'Alcalatén (Alcora) i per l'est, amb el mar Mediterrani, trobant-se la major part d'aquest espai geogràfic sobre el pla al·luvial de la Plana, delimitat d'oest a est en tres franges territorials, secà, horta i marjal.

Em consta que des de fa un bon grapat d'anys els diferents governs municipals que a la ciutat hem tingut han anat fent un, cada vegada major, esforç econòmic i de personal per pal·liar i erradicar un greu problema causat per l'incivisme dels mateixos veïns, el vessament de tota classe de residus en abocadors clandestins, il·legals i incontrolats que, a més a més de greus problemes "visuals", causen, cada dia que passa més greus problemes ecològics de contaminació d'aqüífers i sols.


Malgrat tots els serveis de recollida de fem, deixalles, ecoparc, ecoparc mòbil, que ens costen diners a totes i tos, cada mes, cada setmana que passa, veiem com l'incivisme d'alguna gent està convertint alguns llocs, com el camí de Taxida, la Mota, Bovar, Fondo, el Serradal, la Donació, els marges del Riu, els voltants de Penyeta o altres zones del secà, en grans femers incontrolats.

I si hui parle d'aquest incivisme, dels abocadors i de la seua problemàtica, és perquè ahir en concret, i com un més dels punts que van tractar-se en la participació en l'assemblea de l'associació de la Marjaleria, del nou regidor d'infraestructures i serveis, Sergio Toledo, aquest va fer públic que en són més de 70 els abocadors ilegals que hi ha al terme i que d'ells una cinquantena es troben tot just a la zona de la marjal.


Fa pocs dies
va anunciar-se que, per la nova alcaldessa, l'eliminació d'aquests abocadors constituïa tota una prioritat, i presentava una sèrie d'actuacions en matèria de vigilància mitjançant l'ús de drons per facilitar el reconeixement d'aquells infractors, a la policia local i, d'aquesta manera fer efectives les sancions que poden arribar fins als 100.000 euros.

Des de fa moltes dècades els abocaments de residus sòlids de diversos tipus i composició, ha sigut un costum en la nostra societat, sent tirats en qualsevol lloc, però ha estat en els darrers anys quan "el costum s'ha desmadrat". Pot no ser així, però per mi, part de la causa i un dels factors que més ha contribuït a aquest augment ha estat la pèrdua de la presència en el camp dels agents de la Guarderia Rural durant aquestes últimes dècades.

Una furgoneta que descarrega runa en un descampat, uns pneumàtics que apareixen al costat d'una séquia, un moble abandonat en un marge... Fa anys que tractem de minimitzar aquest alifac per a evitar la brutícia i les deixalles en llocs no permesos, però l'incivisme continua instaurat i, el que és pitjor creix amb el pas dels dies.


De vegades, és fins i tot, al costat dels contenidors "oficials"
on es poden trobar tota classe de residus i deixalles: restes de materials d'obra, electrodomèstics, mobles, peces de cotxes, restes de poda, etc. Aquests materials requereixen un procés de reciclatge especial i cada vegada és més habitual trobar aquests residus abocats de manera incontrolada en sòl rústic.

El govern municipal ha d'actuar amb urgència per netejar aquests espais i per acabar amb aquesta pràctica incívica, no ho té fàcil, no ho han aconseguit fins ara cap dels governs municipals anteriors malgrat l'esforç i interés mostrat en molts casos pels diferents regidors encarregats. Ho aconseguirà el govern de la senyora Carrasco? D'obtenir-ho s'apuntaria un bon inici. De moment, paraules i bones intencions, aquesta pel·lícula malauradament ja la coneixem...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada