La ciutat

La ciutat

diumenge, 8 de març del 2015

Al meu parer...

Després d'aguantar estoicament les més de quatre hores de desfilada, cada any estic més convençut que la cavalcada del Pregó, que la vesprada d'ahir va recórrer els nostres carrers, necessita amb urgència una nova estructuració.

Els temps canvien i no és millor i, per tant garantia de ser més exitós, l'anar afegint elements i més elements a una desfilada que a la fi, es fa llarga, pesada i avorrida per molts veïns que la contemplem. Que el president de la Junta de Festes diga a boca plena que aquest ha estat el Pregó més multitudinari de la història no és garantia d'èxìt, com a molt és satisfacció personal, “ego”, però res més.

Senyor López li ho he dit en més d'una ocasió i allà on cal fer-ho. Cal una renovació de l'estructura del Pregó i aquesta no passa per innovacions difícils i complicades, simplement amb uns quants “retocs” podria quedar molt i molt digna.

Al meu parer, i en aquests temps, cal donar-li major importància a la part “local”, a la Regina, Dames i Madrines i per descomptat al Pregoner, principal element i que dona sentit a tota la cavalcada. No és de rebut que les representants de la ciutat i el propi pregoner desfile ja ben entrada la nit. La solució més fàcil és ben fàcil: que el Pregó s'inicie amb la representació local i després la provincial i finalment desfile la part històrica. Per què no? Massa interessos? Que o qui ho impedix?

D'altra banda calen idees noves, per fer un “Pregó gens repetitiu” com ho és en els darrers anys. No considere gens encertat la “no edició en paper” del llibret del Pregó. És veritat que hi ha molta gent que no li dona la importància que pot tenir, però, senyors representants del Patronat, prenguen Vostés nota, hi ha castellonencs, més d'un i més de dos, que l'hem trobat a faltar.

Molt bé la participació de Tírig que amb pocs mitjans però molta imaginació han sabut “portar” les seues pintures rupestres del barranc de la Valltorta, de les coves del Civil i dels Cavalls, als carrers de Castelló. Si senyor una bona idea.

Però també, i al meu parer, destacaria sobre els altres, tres elements que “sobren” al Pregó. El primer, repetitiu ell any rere any, la carrossa del “berenar rodant” dels membres de la Host del Castell Vell. Val que participen si els be de gust com a components de la part històrica, recordant la guarnició que el rei Jaume I va establir al pujolet de la Magdalena durant els primers temps de la conquesta, però que justifiquen la “seua borrasca” en la preparació dels guerrers pel combat, menjant i bevent al voltant d'una taula davant el Castell, em sembla fins i tot una burla...

D'altra banda que apareguen a la ciutat noves formacions culturals dins l'àmbit folklòric està be, però que totes hagen de “lluir-se” al Pregó, això és excessiu i si, a més a més ho fan amb un faetó amb leds i passejant el regidor de cultura, com ho va fer l'associació cultural Atzavara, crec, de totes totes que està fora de lloc i, com diuen els joves, “és passar-se cinc pobles”.

Finalment, no us sembla que va haver-hi “massa bombos”?. Serà casualitat però crec que van ser massa les formacions instrumentals de percussió van desfilar. És veritat que a la nostra província i, mai millor dit, hi ha darrerament un “boom” pel bombo, però... feia falta tant de bombo al Prego?

Podria seguir, però me'n vaig a la Magdalena, que ja el dia és arribat com deia ahir el nostre Pregoner a qui, des d'ací vaig vots perquè en Pregons venidors, seguisca sent el veritable protagonista del Pregó.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada