La ciutat

La ciutat

divendres, 13 de març del 2015

De pena... un nou despropòsit.



Més del mateix. Llegit al web municipal en la seua versió valencià, fa referència a un acte del Programa de festes Magdalena 2015: “La regidora d’Esports, Begoña Carrasco, ha presentat este matí el LI Concurs Nacional de Bot ‘Magdalena 2015’, que se celebrarà entre el 13 i 14 de març organitzat pel ‘Poni Club Castelló’.

No podia creure el que veien els meus ulls, 51 concurs de què? De bot? De bots? Al poni club? No és el poni club una escola d'equitació ubicada al Caminàs, cantó amb la travessa? Naturalment, allò que es celebra hui i demà a les seues instal·lacions és un campionat de Salts, mai de bots.

Perquè, què es botar? Que és fer un bot? Segons el diccionari normatiu un bot és el moviment lliure d'una pilota o bola com a conseqüència d'un impacte contra el camp de joc, contra els elements del camp o del voltant. Quan es juga a la pilota valenciana si que podem parlar amb propietat del “bot de braç” o també del “bot i bolea”, colps per defensar-se o atacar.

Això és el mateix que saltar? Bot és sinònim de Salt? En aquest cas mai. Un salt és un moviment elevant els dos peus del terra, o les potes en el cas d'un animal, per impulsar-se cap amunt o cap endavant. De manera que mai se'ns ocorrerà dir“salt de braç” o “salt i bolea”,seria ridícul, doncs, també ho és parlar del “Concurs Nacional de Bot”

Aleshores està clar, el que fan els cavalls en aquest cas és la disciplina del Salt, consistent a franquejar un conjunt d'obstacles disposats a la pista a manera de recorregut, de diferents altures i dificultats, amb el format de concurs de cavalls i genets, i mai simples bots, que és el que feien, per exemple, alguns dels cavalls que van participar a la desfilada del Pregó.

Trist, molt trist, que novament a la pàgina principal del nostre ajuntament, trobem la notícia, el titular en negreta i desenvolupat i no s'haja tingut temps de corregir, perquè, naturalment, això és una més de les errades de la traducció automàtica que empra el nostre ajuntament per dir que, les noticies, “les pengen” tant el castellà com en valencià. Passió per la llengua?

I més trist si voleu encara és el fet que dins la mateixa notícia, trobem “Concurs Nacional de Bots” i “Concurse de Salt”, referint-se al mateix acte, doncs els dos van encapçalats “pel LI”, pel 51 al davant. Si “Concurs Nacional de Bots” ratlla el ridícul, que em dieu del “Concurse de Salt” ? Ni concurse, ni salt, hauria de ser “Concurs, sense la “e” i de Salts, amb “s” final, tot un despropòsit, com moltes altres vegades...

No dubte que aquest Concurs de Salts, que supera ja el mig segle d'existència siga, juntament amb les competicions de vela, un dels grans atractius de l'oferta esportiva de la setmana de festes i de més tradició, però senyora Carrasco, regidora delegada d'esports, concurs de Salts, o si Vosté preferix, de Salts d'obstacles, però mai, repetisc mai, de Bots !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada