La ciutat

La ciutat

diumenge, 22 de març del 2015

Casualitat: Plou a Castelló el Dia Mundial de l'Aigua...



No recorde quan va ser la darrera vegada què a Castelló ciutat vam tenir un temporal de llevant, però de segur que va ser l'any passat, ja que en els 80 dies que portem d'aquest 2015, es poden contar amb els dits d'una ma i encara en sobren, els dies que la pluja, i de manera quasi testimonial, ha fet acte de presència als nostres carrers.

Però la casualitat ha volgut que aquesta setmana, des del passat dimecres i de manera més o menys continuada, els nostres carrers hagen estat mullats i els núvols i la pluja estiguen sent els protagonistes. Estem sofrint o gaudint, això és segons qui ho mire, un temporal, una llevantada.

I és que ací a Castelló, a la zona costanera, per què ploga i ho faça de manera continuada, la pluja ha d'arribar de llevant, de la mar, amb núvols humits, per què si arriba de ponent, de l'interior, de l'oest, passa què quan els núvols ens arriben, ja han descarregat ,de manera què la pluja que ens deixen és quasi sempre escassa, i sense massa continuïtat, popularment “quatre gotes”.

I vet per on, un temporal de llevant, ha estat qui aquest 2015 ha donat la benvinguda a la primavera, el vent humit i fred ha anat estenent les pluges i a hores d'ara, el pluviòmetre de casa, ja ha mesurat més de 70 litres per metre quadrat i el paraigües, que feia mesos no prenia protagonisme, s'ha convertit en un element imprescindible.

Però a banda de la turbulència atmosfèrica que ens sacseja, la casualitat ha volgut també que, la seua màxima virulència ací a la capital, pel que respecta als litres d'aigua caiguts per metre quadrat, haja estat en les darreres hores, i continue en aquests moments, de manera que només en les darrers 24 hores, hagen estat més de 50 els litres recollits.

50 litres recollits el 22 de març en, una altra casualitat, el dia mundial de l'aigua, dia en què cal conscienciar-nos que l'aigua és l'element principal per propiciar el benestar de la població afectant directament a la salut humana i al medi ambient. Un bon dia, mentre veiem ploure, per reflexionar sobre com estem usant els recursos hídrics.

I és que, he llegit per algun lloc, que Espanya és un dels cinc països de la Unió Europea que més aigua consumix proporcionalment, situant-se el consum mitjà en una quantitat superior als 140 litres per habitant i dia, concretament, la darrera xifra publicada parla de 142 litres, quan en realitat i segons l'Organització Mundial de la Salut, es recomanen 20 litres per habitant i dia per cobrir les necessitats bàsiques domèstiques i d'higiene.

Consumir 7 vegades més del recomanat ha de ser motiu de preocupació; serà necessari no tant sols aconseguir una òptima gestió del servei de l'aigua, si més no també cal ficar en valor aquest servei mitjançant l'educació i contribuir a què la societat, els usuaris, adquirim una major sensibilitat i consciència sobre un consum i us responsable.

Si, aquests darrers dies per fi plou i és noticia, és una bona notícia, sembla s'ha trencat el malefici, i quina casualitat, ho faça amb ganes el Dia Mundial de l'Aigua. Benvinguda siga aquesta per afavorir i conscienciar-nos de la seua necessitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada