La ciutat

La ciutat

dilluns, 23 de març del 2015

Temps per venir.... futur.


L'Arxiu Històric Provincial de Castelló va crear-se en 1968. Des de llavors, compartix seu primer amb la Casa de la Cultura i després amb la Biblioteca Pública, al carrer Rafalafena 29, en la qual hi ha destinada una sala per a investigadors, situada en la planta baixa de l’edifici. Els fons s’ubiquen en el soterrani, habilitat per a este fi amb estanteries compactes. En la sala d’investigadors es troba també la biblioteca auxiliar de l’arxiu.

L'accés a la documentació, als seus fons, és senzilla, només cal la presentació del DNI; a més a més de la consulta dels diferents documents, entre els que trobem des de documentació notarial, fins a documentació de l’Administració central, Administració autonòmica, fons judicials, pergamins i manuscrits i fons privats com els de la cartoixa de Vall de Crist, documentació que es troba digitalitzada junt amb part de la sèrie de responsabilitats polítiques, es permet també l'obtenció de còpies de la majoria d'aquests documents.

L'arxiu que obre de dilluns a divendres de 9 a 13:30 hores, compta amb una biblioteca auxiliar de lliure accés a través de la qual es posen a disposició del públic prop de 1.800 títols, fullets i publicacions periòdiques.

No és de rebut i fa més de 40 anys que s'arrossega que l'arxiu històric, d'una província com la nostra, haja de compartir espais, i per tant ha estat una llarga reivindicació iniciada ja abans del 1983 en què va passar de ser titularitat estatal a la Generalitat Valenciana, el què aquest arxiu tinguera un lloc més digne i escaient, i no fos necessari mantenir el gros de la documentació a un lúgubre soterrani, i haver-hi de passar “les de Cain” per fer alguna consulta.

Ara hui, una nova proposta veu la llum, el projecte del nou Arxiu Històric Provincial. S'apropen eleccions i l'alcalde, el president de la Generalitat i el de la Diputació han de prendre protagonisme... Sota el paraigües que “la defensa del patrimoni és la defensa de la cultura i de la ciutat” fan públic que gràcies a les contínues reivindicacions de l'ajuntament el Govern Central, representat a l'acte pel delegat a la Comunitat el senyor Castellano, ha acceptat aquesta proposta cultural i, de no sorgir cap imprevist..., suposarà una nova dotació per la ciutat el... 2018.

Arxiu Històric Provincial que s'ubicarà en l'antic Centre d'Estudis Universitaris, “el CUC”, al Raval Universitari, amb un pressupost de 12 milions d'euros, gastadors en el projecte que es fara en aquest 2015, la licitació de l'obra, el 2016, l'inici de les obres en el 2017, per estar acabat al 2018... temps per venir futur !!!

Tres o quatre anys si tot va bé i hui a boca plena gossen dir “que és un dia especial perquè s'aconseguix que la ciutat compte amb una nova dotació”.... On està? Que hi ha? Res, projecte, idees, maqueta...

Aquesta història, Déu no vullga, pot arribar a ser un calc d'altres que ja coneixem: Centre de Convencions o Edifici del Rectorat de la VIU, projectes faraònics de Castelló, finalment suprimits pel Partit Popular.

Vegeu si us be de gust com ha estat la presentació fa unes poques hores d'aqeust projecte a la Casa dels Caragols PRESENTACIÓ PROJECTE

Important, si senyor, tenir un Arxiu Històric Provincial digne, que aculla la memòria viva dels nostres avantpassats, però, pas a pas, ja farem rodes de premsa, apretons de mans i fotografies quan hàgem d'inaugurar-lo. No hem aprés encara de les errades? O és que ja hem iniciat extraoficialment la campanya electoral? I tant de bo estiga errat però, després de més de 40 anys, ara sembla que tot són presses i com diu la dita: temps per venir.... futur!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada