La ciutat

La ciutat

dilluns, 8 d’agost del 2022

I ara la "efa"...

El passat dia 1 d'agost "penjava" un escrit en el qual una lletra, "la essa", era la protagonista pel fet que la sequera, la suor, la set i la sesta, eren les protagonistes indiscutibles del mes. Hui, caldria ampliar el vocabulari i incloure també com a lletra del mes "la efa".

Per què dic que cal incloure la "F"? Perquè tant si lliges un periòdic com si escoltes les diferents emissores de ràdio, aquesta setmana la notícia "number one" a les nostres terres són els Festivals i les Festes.

I és que amb l'arribada del bon temps de l'estiu i, del mes per excel·lència l'agost, els festivals de música creixen com a bolets a la tardor, omplint els dies o millor dit les nits, de les localitats més turístiques o no tant, d'escenaris, carpes de begudes, activitats a l'aire lliure o de marxandatge amb un únic propòsit, fer-nos gastar els diners a la vegada que gaudir de la música del moment.

I sembla que la fórmula funciona cada vegada millor i Castelló és ja terra de festivals i diferents empreses organitzadores d'aquestes cites van començar ja a fer l'agost abans de l'inici de l'estiu, arribant-se ara, aquests dies, al màxim de les possibilitats.

Després de la celebració a Benicàssim del festival SanSan el 14, 15 i 16 d'abril passat, i de Mar de Sons, el 30 de juny, 1 i 2 de juliol, el FIB del 14 al 17 passat, el Feslloc a Benlloc els passats 7 al 9 de juliol, o els concerts del Pinar del 21 al 24 de juliol, ara arribats a l'agost ha estat Borriana la ciutat que s'ha aprestat a prendre el relleu i ha tornat a vibrar aquest darrer cap de setmana amb el multitudinari Arenal Sound.


També la capital a l'agost no podia ser menys i havia de continuar tenint festivals, però havia de tenir alguna cosa diferent, adoptant-se la fórmula del cicle de concerts a celebrar els caps de setmana del 5 al 20 d'aquest mes amb els millors artistes del panorama actual que, mai e actuen en solitari, al marc incomparable i diferent del varador del Reial Club Nàutic del Grau, esdeveniment que  entrarà en competencia amb una altra de les cites imprescindibles d'aquest estiu per als amants dels festivals, el Rototom 2022. Set dies de música, cultura i platja a ritme de reggae amb vuit zones musicals i conferències, zones de lleure, mercats ambulants, propostes gastronòmiques i tot un conjunt d'opcions que se sumen als concerts, del 16 al 22 d'agost.

"Efa" de festivals, hui en dia una de les principals alternatives culturals i d'oci que, tot i el seu "boom" experimentat en els darrers anys, entra en competència directa amb l'altra "efa" de l'agost,  la de Festes, les festes patronals o no, de molts pobles.


Des de Canet lo Roig fins a la Pobla Tornesa, passant per Higueras, Almedíxer, Càlig, Navaixes, Sot de Ferrer, Vilafamés, Xert, Culla, Orpesa, Rossell..., la immensa majoria dels 135 pobles de la província celebren festes aquest mes,
i tot i que cada poble té les seues pròpies tradicions i costums a l'hora de celebrar les festes d'estiu, és possible trobar certes similituds que es donen pràcticament a totes: actes religiosos, misses i processons, concerts, música i balls, i espectacles taurins, bous.


Amb defensors i detractors els bous, siguen de plaça o de carrer, formen el corpus festiu en la majoria de poblacions on se celebren i representen l'eix principal al voltant del qual s'articula el conjunt de la festa, del gaudi i també del negoci. És molt típic fer solta de vaques, correbous o bous embolats, on el patiment i el perill són constants.

Festivals i festes que, com ha ocorregut aquest cap de setmana a Soneja acaben amb dol, per la mort "accidental" d'un jove visitant, de Sogorb, en ser cornejat per un bou embolat, deixant a la família i a aquelles dues localitats amb "S" de l'Alt Palància, Sogorb i Soneja, plenes de tristor i pesar...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada