La ciutat

La ciutat

dilluns, 1 d’agost del 2022

Les quatre esses d’agost.

Hui és el dia dos-cents tretze de l'any i primer dia del mes d'agost que, entre altres particularitats i consideracions tòpiques: mes principal de vacances a l'hemisferi nord, mes de les fruites d'estiu, o ser el mes per excel·lència per observar la pluja d'estels, sempre m'ha cridat l'atenció la qualificació d'aquest mes feta des de la saviesa popular de la gent més gran del meu poble, tot dient que agost, ha estat des de sempre, és i si Déu vol així ha de continuar sent, el mes de "les quatre esses".

De ben menut, per més que li pegara voltes, no arribava a comprendre aquella afirmació; jo analitzava una vegada i una altra les síl·labes i lletres del nom "A-GOST", "A-G-O-S-T", dues síl·labes o cinc lletres i només una "S". Com podien aquells a qui jo tant admirava i estimava dir que agost era el de les quatre esses?

Quan vaig ser una mica més gran i després de preguntar en diferents ocasions, a la fi va descobrir-se'm el secret: Agost és a Castelló, el mes en què més es manifesten la Sequera, la Suor, la Set i el temps millor per la Sesta (migdiada), clar, les quatre característiques definitòries del tradicional estiu comencen per "S".

Tot i estar ubicats en una zona climàticament privilegiada, la mediterrània, convé recordar que, un dels trets que defineixen el clima és l'existència d'un període eixut, de sequera, durant els mesos d'estiu i, generalment agreujat, a l'agost, fet que es reflecteix amb claredat en la vegetació, que cada any es ressenteix més.

Malauradament i a causa del canvi climàtic o no, el fet és que estem vivint temps complicats i tot i que ara fa tot just un any des de l'ajuntament va impulsar-se un pla contra la sequera per adaptar-se a l'impacte del canvi climàtic, la calor, que és el que ara toca, sembla no donar treva... Que sabuts eren els nostres avantpassats, la saviesa popular ja ho deia: "Aigua, Senyor, que de vi ja en venen".


Conseqüència d'un temps calorós, de l'augment constant de la temperatura mitjana, de la calor, el nostre cos necessita refredar-se cada vegada amb més freqüència, disminuir la temperatura corporal i, la suor és el líquid termoregulador. Amb les possibles conseqüències de salut que puga comportar el fet que cada vegada se sua més, el nostre futur immediat ens ha d'ensenyar a prendre sempre el màxim nombre de precaucions: hidratar-nos amb freqüència, evitar les hores de sol i limitar l'activitat física, són alguns dels consells de sempre, als que jo afegiria tractar al màxim de reduir dues sensacions que són fruit del nostre temps, l'estrés tèrmic per càrrega de calor, i l'estrés emocional, per tensió física o nerviosa. Ja ho diu el nostre refranyer: "Pel matí amb la frescor, és millor treballar, llaurador".

Amb temperatures que es disparen, la hidratació és un dels aspectes més bàsic a tenir en compte durant els mesos de calor, i beure és el mecanisme essencial per regular el contingut d'aigua al cos. Si el volum d'aigua al cos baixa considerablement, la sensació de set s'agreuja i, beure, és l'única solució. Prendre grans quantitats d'aigua a l'estiu és saludable a la majoria dels casos; també el refranyer ens aconsella: "Aigua corrent, és de bon bevent i és el millor contra la set".

I que dir de la sesta? La migdiada, descansar una estona fent una dormida breu després de dinar, tot i tenir una explicació biològica, ha esdevingut l'esport nacional; refrendada per estudis que diuen que la sesta, paraula que prové de l'hora sisena romana, referida a la sisena hora solar, que correspon a les 12 del migdia respecte al sol (aproximadament a les 14 h al nostre fus horari), arriba a prevenir l'angoixa, la pressió i l'estrés. Ha estat des d'antic un costum molt arrelat al nostre poble, ja siga a casa, a l'ombra de la figuera o l'emparrat de l'alqueria. És el súmmum del dolce far niente, del plaer de no fer res, tal vegada el millor plaer de l'estiu en competència amb un bon gelat. També, com no podria ser menys, el refranyer ens fa referència a aquest plaer enmig de la jornada:" I a migdia pararàs i bona sesta prendràs".

Tot i que, amb total seguretat, les quatre esses estaran presents al llarg de tot el més, jo us anime a fer que el tòrrid agost no us impedisca gaudir de les refrescants alternatives que ens continua oferint la nostra ciutat.

Per més que creguem que ens queda estiu al davant, el mes d'agost passa com un sospir i el setembre amenaçador és a tocar, així que de quedar-se a casa res. Malgrat tots els problemes, malgrat totes les dificultats, malgrat la sequera, la suor i la set i fruint de la sesta, cal continuar vivint!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada