La ciutat

La ciutat

dimarts, 21 de desembre del 2021

De loteria i de guanyadors...

Demà és el sorteig de loteria més popular de tots els que se celebren al nostre país; demà és el sorteig de Nadal. Tot i ser el més popular dels sortejos, la possibilitat que ens toque La Grossa de Nadal, a nosaltres mateixos o algun conegut, és d'1 entre 100.000, molt poca, excepte per a Hisenda, ja que si per alguna de les poques casualitats que es donen a la vida, arribem a ser un dels afortunats, l'Agència Tributària s'endurà una part del premi.

Fins no fa massa anys, els guanys dels jocs d'atzar estaven exempts de tributar. Si guanyaves la Loteria no havies de pagar ni un duro a Hisenda aquell mateix any. El cop fiscal solia arribar al següent any via Impost de Patrimoni i IRPF pels guanys generats amb aquests diners.

El panorama actual és ben diferent. Ara mateix hi ha un percentatge fix que s'ha de pagar en impostos per tots els premis sempre que superen una quantia establerta. El percentatge que es queda hisenda és el 20% dels guanys, sempre que aquests superen els 40.000 euros.

Això significa que en el sorteig de demà, pagaran tots aquells afortunats que tinguen un dècim de qualsevol dels tres primers premis, de manera que, una persona que tinga un dècim de la grossa, que està premiat amb 400.000 euros, pagarà 72.000 en impostos, rebent-ne 328.000, que sense estar gens malament, no són els que en realitat diu "La Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado", en definitiva el Govern.


De la mateixa manera,
per a un segon premi, dotat amb 125.000 euros, s'haurà de tributar pels 85.000 euros no exempts, de manera que hisenda queda amb 17.000 euros i el guanyador, amb 108.000 euros i els guanyadors d'un tercer premi (50.000 euros) hauran de tributar 2.000 euros i es quedaran amb 48.000 euros, mentre que la resta de premis estan exempts per no assolir els 40.000 euros.

Aquests guanys segurs per la societat de loteries, de la SELAE, converteixen al Ministeri d'Hisenda en l'operador més gran del mercat del joc a Espanya. I amb molt avantatge, el sorteig de Nadal és la font d'ingressos més gran, concentrant-se un terç de les vendes totals anuals.

Una de les darreres dades conegudes, són els guanys del 2018 del sorteig de Nadal 3.000 milions d'euros als quals, tot i semblar quasi impossible de creure, cal afegir, segons les darreres publicacions oficials, uns ingressos de 50 milions d'euros fruit de la distracció dels que han comprat un dècim que resulta agraciat, però no el cobren, bé perquè ho han extraviat, se'ls ha trencat o no són conscients que ha estat premiat. Lluny del que pot semblar, això és molt més que un fenomen anecdòtic al còmput global del negoci loter.


Tot un negoci més que rodó, ja que només amb els guanys gràcies als dècims extraviats, aquesta empresa pública té per pagar els sous dels seus més de 600 empleats durant tot l'any i més.

De totes maneres, poques persones podran dir que han resistit a la temptació de provar sort en aquest sorteig de demà, és un costum més que arrelat si no jugar un o més dècims, almenys alguna participació menuda encara que siga de compromís.

Jo, no sóc gens aficionat a la loteria de Nadal en particular i als jocs d'atzar en general, i tal vegada aquest any, siga a més a més, un dels que menys jugue, per tant, tot i que fóra afortunat, no hauria de sentir-me "pessigat" per hisenda, de segur que els meus guanys no comptarien.


Però
tot i que a casa tenim més que clar que l'esperança d'enriquir-se s'ha de xifrar fonamentalment tant a la feina com a l'estalvi i no als jocs d'atzar el que no farem mai és deixar de mirar "les paperetes" i si hi ha un mínim guany deixar-lo perdre.

Una salutació a tots... i sort a la loteria que quasi sempre toca... Què toca?, llençar el número jugat al fem! Aforunats si no us passa això aquest any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada