La ciutat

La ciutat

diumenge, 5 de desembre del 2021

Il·lusions i pors...

La vesprada d'ahir dissabte, tot i no parar d'anunciar-nos en tots els mitjans que "estem en pont", la realitat és que Castelló bullia, estava de gom a gom. És veritat que l'oratge acompanyava a eixir al carrer i vam ser molts els qui, per unes hores, vam omplir els carrers, places i "tauletes de bar", sense notar-se gens ni mica que molts altres, segons ens diuen, van abandonar la ciutat per traslladar-se a segones residències o viatjar a llocs més o menys llunyans.

La ciutat vivia ahir ja de ple allò que ha anat anomenant-se "esperit nadalenc", un canvi en el ritme habitual de la vida, entre l'alegria, l'esperança i la nostàlgia, que dibuixa un ideal dins el marc comercial i publicitari. Un esperit nadalenc que novament en aquest 2021 està carregat d'il·lusions i de pors.

Primer van ser les llumetes dels carrers les encarregades d'anunciar-nos l'arribada de les festes, il·luminació que dit siga de passada, tampoc aquest any han resultat gens espectacular, passant en molts indrets desapercebuda i fent pensar que, per l'any que ve, caldrà planificar molt millor la decoració dels carrers i places, i que el govern local no es pot basar en la manca de pressupostos per no executar-la correctament.


Després va venir l'anunci, primer de la celebració en aquests dies "de pont" del tradicional mercat medieval i, després, l'acord pres pel Cecopal de la suspensió de la fira
. Una decisió presa per precaució, perquè no podia garantir-se el compliment de les mesures de prevenció i seguretat davant de la covid. Novament les il·lusions i les pors...


No fa massa dies també va anunciar-se que després de dos anys d'absència el dissabte dia 11 tornarà de la mà de l'Associació de Veïns del Raval de la Trinitat i del mateix ajuntament de la ciutat, la popular Fireta de Santa Llúcia
a la plaça de Mallorca el dissabte 11 de desembre, un esdeveniment dinamitzador del barri i de la ciutat, que intermitentment i des de fa quasi 20 anys, ha vingut a formar part de l'esperit nadalenc a Castelló. Esperem que en els pocs dies que falten per a la seua celebració i després de tot l'esforç que em consta s'està ficant en la recuperació de la mateixa, aquesta no haja de ser suspesa. Més il·lusions i més pors...

També i des de fa quaranta anys, el Nadal castellonenc recull una peça bàsica, tendra i esperpèntica del misteri del Naixement, el Betlem de la Pigà, que, ara en aquest 2021 tornarà a l'escenari del Principal, després de l'obligada transformació en un espectacle transmèdia l'any 2020, per adaptar-se al compliment dels protocols i les mesures sanitàries; aquesta mateixa setmana, s'ha anunciat la seua nova representació fent-se públic un cartell anunciador, que reflecteix amb molta claredat els personatges i símbols més definitoris de l'obra.


Moltes il·lusions i a la vegada pors
posades des de l'Associació Betlem de la Pigà, la regidoria de Cultura, els grups intervinents, la Fundació Dàvalos Fletcher i la resta de participants i col·laboradors que, esperem, puguen amb un aforament teatral ajustat a les recomanacions sanitàries del moment, gaudir el dissabte vinent de l'espectacle de manera segura i no hagem de quedar-nos amb la mel a la boca. Les il·lusions i la por estan ahí, i és que dir Nadal a Castelló, és dir Betlem de la Pigà.

Esperem que les fortes il·lusions dels castellonencs per celebrar unes festes "com tota la vida" vinguen acompanyades per una mica de disciplina i un compliment de les mesures preventives que ajuden a contenir aquesta situació en la qual ens trobem ara i l'ús de la mascareta, la vacunació i la responsabilitat individual puguen arribar a vèncer totes les pors.

D'aquí a Nadal no sabem què passarà, el coronavirus també pot arribar a ser el germen d'alguna cosa bona. Pot provocar un salt evolutiu en la nostra solidaritat, en la nostra capacitat d'anticipació, no ens ha de fer perdre les il·lusions, però, si volem perdre les pors, cal anticipar-se, cal estar llestos, fins i tot si com sembla, la mascareta i el distanciament social han arribat per quedar-se, ja siga als carrers, a la fireta o al betlem. De nosaltres depén.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada