La ciutat

La ciutat

dimarts, 7 de desembre del 2021

Feia falta!

Ahir van tornar a sentir-se coets a Castelló. Al matí i final de la vesprada per anunciar la festa grossa del carrer d'Amunt, Sant Nicolau; a boqueta nit, van ser els protagonistes de l'espectacle piromusical llançat al parc de l'Auditori.

Un piromusical contractat pel Patronat de Festes a la famosa empresa Peñarroja de la Vall d'Uixò, per ser disparat a les festes de la Magdalena i que per les circumstàncies pandèmiques per tots conegudes i sofrides, i les restriccions sanitàries, va haver d'ajornar-se, en diferents ocasions, cas de les Festes de Lledó o la gran festa del mar, l'esdeveniment Escala a Castelló.

Finalment i després de descartar també com a data propícia el passat 9 d'octubre, va decidir-se que aquest espectacle d'art en el cel, dissenyat per fusionar pólvora i música, fóra disparat la nit del dia de la Constitució, anit, i al mateix espai per on inicialment havia estat concebut.

I així va ser. En una nit que va eixir humida, però no freda, en una hora, les 21:00, tal vegada una mica tard per alguna família, sobretot amb xiquets per allò que hui era lectiu, vam ser moltes les persones que amb moltes ganes de festa, de coets i de música, vam acostar-nos a veure com el cel, per quasi 20 minuts, s'il·luminava amb els colors brillants i efectes sorprenents dels productes pirotècnics sincronitzats al mil·límetre amb el ritme de la música.

Cultura, art i tradició de la mà de Peñarroja, que va ficar-li passió, il·lusió i coneixement, disparant un espectacle "Castelló, música i so", on el fil conductor va ser una picada d'ullet al món de la festa en general i a les Colles i Gaiates en especial.

El piromusical va començar amb la Marxa de la Ciutat de Matilde Salvador. A continuació, es va interpretar 'La Filla del Rei barbut'; després una Marxa Mora, en homenatge als Moros d'Alqueria; una peça de La Colla de Dolçainers, l'himne de l'Aljama i, per acabar aquesta primera part, la marxa dels Cavallers de la Conquesta.


La segona part va començar amb la Salve Lledonera, en honor de la patrona de Castelló, continuant amb el pasdoble d'homenatge a les Gaiates, interpretat per la Banda de Música de Castelló i arrodonint-se amb el 'Madalena Festa Plena' dels Llauradors.

La tercera i darrera part va fusionar pólvora amb un fandango en homenatge als grups de dansa de la ciutat; l'última peça d'aquest espectacle, va ser el 'Rotllo i Canya' del mestre José Garcia, himne de les Festes.


Per aquells que per les circumstàncies que fora no vàreu assistir a l'espectacle "en directe" i, a més a més de llegir aquest comentari, ús agradaria veure'l, la tècnica ens ho permet. Ací us el deixe complet: PIROMUSICAL

Veient-lo molts van ser els moments en què la pell se'ns va ficar "de gallina", i alguns en què quasi les llàgrimes volien aparèixer, i és que, els la combinació de coets i música aconseguida pels pirotècnics, ens van ficar un nus a la gola, amb l'emoció i l'esperança que les festes puguen celebrar-se prompte amb la normalitat més gran.


Feia falta fer aquest pas
amb l'esperança que el proper març tinguem una festa a tot gas, amb els actes més emblemàtics, Pregó, Romeria, Desfilades, recuperats amb més força que mai, amb les places i els carrers de gom a gom, i on la música i la pólvora tinguen el protagonisme que a la ciutat ha tingut al llarg de tota la seua història festera.

El piromusical d'anit va acabar amb un crit intern, sense paraules, no fet públic, però per tots els assistents sentit i viscut, manifestat a través de l'apoteosi pirotècnica final: tornarem! I ho farem amb més força que mai perquè som un poble treballador i fester, que estima, sap viure i esperar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada