La ciutat

La ciutat

dimecres, 15 de desembre del 2021

Ja el tenim!!!

El Servei de Publicacions de l'Ajuntament, acaba de publicar dins la col·lecció  d'investigació etnològica a Castelló, el llibre "El Betlem de la Pigà : Una tradició castellonenca. Un comboi cultural".

Publicat en un moment adient, pocs dies abans de la nova representació de l'espectacle, ve a completar i tancar el cercle històric de què va ser, va suposar, suposa i ha de continuar sent la tradició nadalenca que naix de les mateixes arrels de Castelló, donant a conéixer la història propera, viscuda i contada des de dins, del quadre costumista, creat i musicat pels fills predilectes de la ciutat, el poeta Miquel Peris i la compositora Matilde Salvador.


El Betlem és text,
una narració tradicional, costumista, pairalista, arrelada a la terra, a la mitologia, esperpèntica i a la vegada tendra i intimista, publicat per primera vegada dins el llibre "Tríptic casolà" l'any 1978 per la Societat Castellonenca de Cultura.

El Betlem és música, música coral, nadales amb sentiment popular i proper, essencial en la recuperació de la cultura musical del País Valencià. Els poemes de Peris musicats per Salvador, conformen el conjunt musical més popular de la compositora. Nadales que l'any 2019, interpretades pel Cor de la Generalitat Valenciana van gravar-se al Palau de les Arts de València, al Conservatori Superior de Castelló i a Peníscola i editades en un CD.

Text i música, d'una manera o l'altra, han estat a l'abast de qualsevol persona que haja volgut conéixer aquest singular Betlem. Però també el Betlem és representació, comboi, escenari, història, història viva i continua del nostre poble, i aquesta és l'aportació principal d'aquest llibre.

Per descomptat que en l'obra que ara veu la llum, trobem el text sencer del Betlem; també totes i cadascuna de les partitures musicals, però sobretot el llibre ens fa una anàlisi i evolució, narrada cronològicament, del que ha estat la representació al llarg de tota la seua trajectòria.


Un llibre dedicat als milers i milers d'espectadors
que amb els seus aplaudiments han sabut, amb el pas del temps, mantenir viu l'esperit casolà i pairal, altre temps tan arrelat al Nadal de Castelló, fruit de la tradició, la imaginació i la memòria, i que a través de 12 capítols i més de 250 pàgines, desgrana les anècdotes més variades i les situacions manifestes de complicitat a moments de l'actualitat, al llarg dels darrers 40 anys transcorreguts des del dia de l'estrena teatral aquell llunyà 23 de desembre de 1980.

Un llibre on no estan tots els que són, però si són tots els que estan, ja que en la història de les representacions s'han implicat la pràctica totalitat dels col·lectius culturals locals, suposant, amb el pas del temps, i vist des d'una perspectiva temporal, un revitalitzador anual d'una de les tradicions vives més arrelades al nostre poble, els antics i espontanis betlems casolans.


Una publicació feta des de dins
, des de l'estima per allò que és molt nostre, de fàcil lectura, sense protagonistes especials, i del que la seua lectura esperem no deixe indiferent no ningú, ja que si, d'una banda, per uns pot ser un llibre de records, per altres pot ser un coneixement de la tradició festiva de Castelló.


Per nosaltres, els qui conformem el col·lectiu actual del Betlem, i aquest és l'esperit i interés que hem ficat, voldríem que el llibre fora un complement que ajudara a fer del Betlem de la Pigà, un referent per a totes les generacions actuals i futures i que, per molts anys més, en arribar aquestes dades tant entranyables i significatives, dir Nadal a Castelló continue sent dir Betlem de la Pigà.

I ara el que tots esteu esperant. Com aconseguir-lo? El llibre està a l'abast de tothom a la "llibreria municipal" plataforma electrònica de l'ajuntament per realitzar compres en línia i també de manera directa i en horari comercial a les instal·lacions de l'Arxiu Municipal del carrer Gaibiel, al preu de cost, que no és altre que 16 euros.

Perquè siguem capaços de sentir orgull d'allò ben nostre, perquè per molts anys més en arribar Nadal puguem sentir per Vila i Ravals «carabassa ben torrà al Betlem de la Pigà», amb la clara intenció de donar-lo a conéixer..., per totes aquestes coses i moltes més s'ha escrit aquesta crònica sobre el que ha significat fins ara el Betlem, patrimoni de tot un poble, Castelló. Esperem que us agrade. Ja ens contareu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada