La ciutat

La ciutat

dimarts, 14 de desembre del 2021

Vacunes i por... de qui?

És un fet a hores d'ara més que demostrat que l'alta cobertura de vacunació a la població redueix la propagació del virus de la Covid i ajuda a prevenir l'aparició de noves variants, per la qual cosa des de fa ja unes setmanes, a tot arreu i en tots els mitjans, s'anuncia la recomanació perquè totes les persones de 5 anys o més es vacunen com més aviat millor.

Som molts els qui ja tenim al cos una, dues o fins a tres dosis dels diferents vaccins existents al mercat contra la Covid, però fins ara, fins aquesta mateixa setmana, fins demà mateix, encara hi trobem una franja, la dels nens entre 5 i 11 anys que, no han rebut cap prevenció contra la malaltia, fet que, directament ha desembocat en les darreres setmanes en un augment més que considerable de contagis a les escoles i d'aules confinades arreu del país.

El calendari de vacunació als menors d'edat a la Comunitat Valenciana ja s'inicia abans del naixement i abasta fonamentalment els primers sis anys de vida. La possible aparició d'hepatitis B, diftèria, tètanus, tos ferina, poliomielitis, meningitis, varicel·la... són previngudes amb "defenses" generalment aplicades als centres d'atenció primària.


Fins ara, a partir dels 6 anys i fins als 11-12, coincidint amb l'etapa escolar de la primària, és produïa un impàs, un descans, tornant-se a recuperar amb la vacuna tetravalent administrada als 12 anys i la del papil·loma humà per les xiquetes. En aquest cas, la vacunació als centres escolars, als instituts de secundària, era la manera més fàcil i ràpida d'arribar a la màxima cobertura.

Naturalment, el programa de vacunació en aquests centres requeria per a la seua aplicació, la cooperació tant del xiquet/eta a vacunar i el seu tutor, com de la resta de docents i per descomptat, de forma fonamental dels sanitaris de l'Equip d'Atenció Primària que, posant-se en contacte amb el centre educatiu, concretaven i coordinaven el dia i lloc de la vacunació, sense cap risc afegit, tot i que amb més o menys por per part dels xiquets. Així ha estat en els darrers anys, fins a l'arribada del maleït coronavirus.


Ara, demà mateix, s'iniciarà la vacunació de la franja d'edat 5-11,
començant pels "més grans" amb autorització manifesta del pare, mare o tutor/a legal, i es farà per protegir els menors d'aquestes edats no només de la malaltia Covid en la fase aguda, sinó també davant de possibles afeccions a futur i, com és lògic, es farà a les escoles on transcorre el dia a dia dels menuts.

Des de la Conselleria de Sanitat amb coordinació amb la d'Educació va determinar-se inicialment que el col·legi posara a disposició de la comissió educovid un llistat amb l'alumnat candidat a la vacunació que comptara amb la corresponent autorització i que, fora el centre qui organitzara amb coordinació amb l'equip sanitari on, com i quan vacunar.


Els docents amb criteris pedagògics adaptats a les diferents edats, no és el mateix un xiquet de 5 anys que de 10, saben com tranquil·litzar l'alumnat d'una possible por "a l'agulla", faltaria més!.

Però curiosament, els representants educatius van insistir tant davant la conselleria d'Educació en la conveniència d'obrir la possibilitat que almenys un familiar poguera estar present en el moment de la injecció que, a correcuita, va haver-se de negociar amb Sanitat fins que els dos departaments arribaren a un acord, permetre que, de manera puntual, un membre de la família acompanye cada xiquet o xiqueta en el moment de la vacunació.

Serà precís? Val que l'infant puga sentir-se més segur, però i aquell que no puga ser acompanyat pel pare, mare, avi, àvia... no tindrà encara  més inseguretat en veure's més sol? no tindrà encara més por? No serà pitjor l'espart que l'escurà?


I que em dieu de l'embolic pel centre?
El familiar haurà d'estar en l'horari previst pel col·legi i al lloc acordat i, finalitzada la vacunació del menor, haurà d'abandonar el centre educatiu perquè no és convenient, i jo afegiria, ni necessari, romandre al recinte on no té cap missió. Açò portarà afegit la necessitat d'augmentar la seguretat, d'ordenar els fluxos de persones, més mesures higièniques... tot per què? Per una por dels pares...

Més encara, Veient el que estan veient i tot el que  hauran de veure en el moment previ a la vacunació, com no han de tenir por els xiquets? La por que els hi donem els grans. Hauríem de fer-nos-ho mirar... Ai senyor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada