La ciutat

La ciutat

dissabte, 2 de novembre del 2024

Quaranta litres...

És ben sabut que per valorar la precipitació el que se sol tenir en compte és la intensitat amb què cau. AEMET classifica el risc en funció de la intensitat. Els avisos grocs es llancen als municipis de la zona costanera castellonenca quan es preveuen precipitacions superiors a 20mm/hora, activant-se l'avís groc. Si s'activen els avisos taronja ens estan indicant que el risc pot ser important, superant-se els 40mm/hora, més encara si l'avís és roig, amb perill extrem.

Els pronòstics sempre suposen una predicció d'esdeveniments incerts. Aquests dies, en què Espanya està sumida en una profunda commoció davant la devastadora magnitud dels danys causats per l'última DANA principalment a València, també a Castelló, el passat dijous, a primera hora del matí, una tromba d'aigua de 40 litres caiguts en pocs minuts, va inundar diverses artèries de la ciutat, principalment zones com la Ronda Sud, l'avinguda de València o les rodalies del parc Ribalta, on l'aigua va arribar fins als baixos dels cotxes.


Un dels punts més conflictius del nucli urbà quan es produeixen fortes pluges ha tornat a ser l'avinguda de València; 
l'acumulació d'aigua, el drenatge i la capacitat d'alleugeriment i d'evacuació de les aigües, malgrat les obres realitzades en diferents actuacions puntuals, ha tornat a demostrar que el problema continua.

Quan la precipitació és "molt local" i alhora "excepcional" quant a la quantitat i la durada, quan sent el fenomen "molt poc freqüent", cada cop que passa, la inundació està assegurada, és que alguna cosa no s'ha fet bé i preocupa poc.

Tal vegada per "la por", casualitat o perquè ja tocava, hui mateix s'ha fet públic per part del regidor d'Urbanisme i Infraestructures, Sergio Toledo, que és objectiu prioritari donar solució al reiterat problema d'inundabilitat d'aquell indret, i que dins del Pressupost Municipal del 2025, es destinaran prop de 400.000 euros a les primeres actuacions per realitzar els estudis necessaris i, emprendre les primeres actuacions tècniques que passen per la construcció d'un sobreeixidor a l'altura de l'Avinguda Vila-real.


Afirmen des de l'ajuntament
que aquest és un projecte tècnic, en què s'està treballant des de fa mesos; no tinc el perquè posar-ho en dubte, però quina casualitat que, siga tot just dos dies després de la darrera inundació i quatre del desastre de València, quan el govern municipal isca dient que és una actuació prioritària.

"Sabem els problemes on són i pensem actuar, perquè és una qüestió de voluntat i disposició política" va dir l'alcaldessa fa poques setmanes referint-se al col·lector de pluvials al carrer Barranquet del grup Sant Agustí i Sant Marc al costat del Barranc del Sol, a la xarxa de sanejament de la urbanització de muntanya la Galera, el tamís al sobreeixidor del col·lector del Caminàs o la renovació de l'Estació de Bombeig d'Aigües Residuals a Ferrandis Salvador. Res va dir de les inundacions de l'avinguda de València...


Bé, alguna cosa sí que va dir,
"A la zona sud, especialment per l'avinguda València i el carrer Larra, les acumulacions es generen pel deficient clavegueram, cosa en què els funcionaris també estan treballant per licitar obres de millora".

Podem pensar que existeix un veritable pla per evitar aquestes inundacions que es produeixen cada vegada que sofrim un episodi de pluges de 40 mm/hora? Sí, és veritat que són precipitacions anormals, que produeixen importants anegacions, però també ho és que en moltes altres ciutats i pobles, fins i tot en altres zones de la ciutat, amb quantitat de pluja major, no passa res. Alguna cosa falla, no?

Si no es dóna solució prompte a aquesta problemàtica, els dies de pluja, circular i viure als voltants de l'avinguda de València, a tocar dels carrers Larra o Salvador Guinot, suposarà circular o viure en una zona d'alt risc, i no, no estem per assumir més riscos...