La ciutat

La ciutat

dijous, 30 de març del 2023

Goteta a goteta... o de mica en mica s'ompli la pica.

La constància, l'interés, les ganes i la dedicació, per xicoteta que semble, arriba a fer, a aconseguir fites més que importants. De vegades, és millor esperar i fer les coses ben fetes que fer-les a correcuita i després haver de penedir-se.

A Castelló i en l'àmbit cultural, som on som, fruit d'un procés iniciat des de l'àrea de cultura de l'ajuntament que va gestant-se des del 2015 i que el 2018 va prendre definitivament cos amb la creació del MUCC el "Museu de la Ciutat de Castelló", amb l'objectiu d'organitzar i fer valdre el patrimoni cultural de la ciutat.

És veritat que el patrimoni del qual disposem a Castelló és molt anterior al 2015, també ho és que algunes iniciatives s'havien portat a termini abans d'aquella data per valorar alguns dels elements més significatius, però mai s'havia mamprés un projecte de tanta envergadura que conformara un ventall de possibilitats de gestió de seus, realització d'itineraris, exposicions o recopilació de peces i testimonis per citar les més conegudes.

Si inicialment per l'acord polític de l'anomenat "Pacte del Grau", van incloure's dins el MUCC els elements que ja estaven funcionant cas del museu d'etnologia (2007), el museu de la mar (2010) i el campanar de la Vila (2015), a l'inici de la segona legislatura municipal, en aquesta ocasió per "l'Acord de Fadrell", al llarg de l'any 2018, van integrar-se el centre d'interpretació del Castell Vell, per conèixer l'origen i la forma de vida dels primers pobladors del turó de la Magdalena, i el refugi de la Guerra Civil de la plaça de Tetuan, recuperat per demostrar la crueltat de la guerra i les seues conseqüències, un dels llocs amb més història que, fins ara, podíem visitar a la ciutat.


Ara, quan estem a poc menys de dos mesos d'unes noves eleccions municipals, des de la regidoria de cultura s'anuncia una nova acció dins el pla museològic de la ciutat, l'obertura de l'esperat centre d'interpretació de la vil·la romana de Vinamargo,
el jaciment arqueològic, parcialment excavat, d'època clàssica de major extensió de la província de Castelló, amb aproximadament 2.750 m2 de superfície construïda i una excavació total d'uns 3.500 m2.

Aquesta vil·la, descoberta entre els anys 2009 i 2010 va estar per molts anys prou abandonada, fins que el 2017 l'ajuntament va inicialment consolidar les seues estructures bàsiques per, a continuació, crear un itinerari pel perímetre d'aquesta.

Fruit de les converses i actuacions conjuntes entre la Conselleria de Cultura i l'ajuntament, el 2019 va ser realitat un nou edifici destinat a centre d'interpretació. El 2021 va dotar-se l'edifici del necessari servei elèctric i sistema de seguretat. A la vegada que anaven creant-se panells expositius, audioguies i material audiovisual l'edifici, no sense dificultats administratives, però amb una clara voluntat per part de la regidoria de cultura, anava posant-se a punt.


Ara, la regidora de cultura, Verònica Ruiz, anuncia que pel gran treball dut a termini per la directora del MUCC Ana Meseguer i els arqueòlegs del jaciment, Ana Miguélez González i Joaquín Alfonso Llorens, finalment, el centre d'interpretació de la Vila Romana de Vinamargo, obrirà les seues portes als castellonencs i visitants el pròxim dijous 6 d'abril
de 17.00 a 20.00 hores, podent-se visitar de dimarts a dissabte de 10.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores, i els diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores, amb entrada lliure, tenint programada ja una primera visita guiada pel 23 d'abril, amb un recorregut d'1 hora i mitja per a 20 persones, que es repetirà, com les altres seus del MUCC, un cop al mes. Així mateix, s'ofereixen ja visites concertades per a grups, amb reserva prèvia al Museu de la Ciutat, buscant aconseguir una visió inclusiva i accessible, oberta i singular a l'exposició permanent, que mostra reproduccions de les peces trobades a les excavacions arqueològiques, als diferents panells explicatius i a l'audiovisual que exposa el patrimoni romà de Castelló des de la perspectiva contemporània, en quatre idiomes, incorporant com a novetat el llenguatge de signes, gràcies a la implicació de l'Associació de Persones Sordes de Castelló (Aspesocas).


Un nou element museístic del qual si voleu conéixer més podeu "punxar" sobre els noms Villa i Vinamargo
. VILLA porta a conéixer la Vil·la, descarregant informació, una audioguia, fer una visita virtual o programar activitats; VINAMARGO ens transporta directament en el temps i ens ajuda a comprendre i contextualitzar el període de l'imperi romà, i com es vivia a la Vil·la, de la mà de quatre personatges protagonistes: Atticus, el terrisser, que va signar les seues obres, segons hi ha constància a les troballes arqueològiques, el gat Cattus, del qual hi ha una empremta, Irene, la serventa, i els dominis, Pompeia i Marc Licini, ficcionats i il·lustrats a tota l'exposició. 

De mica en mica, i goteta a goteta, amb esforç i constància, una nova seu, la sisena, en dona la possibilitat de conéixer i ser partícips dels esdeveniments, usos i costums que van perfilant la ciutat a través de la història. Gràcies, MUCC, gràcies Verònica, gràcies "Fadrell", gràcies Castelló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada