La ciutat

La ciutat

diumenge, 18 d’octubre del 2015

No estaria gens malament que els isquera el tir per la culata. Els bous a la cassola.




El 19 de desembre del 2013, a dos mesos de complir-se dos anys, i a l'escenari solemne i emblemàtic de la Biblioteca Nacional, qui va ser ministre d'educació fins fa uns pocs mesos, i de nefast i trist record, el senyor José Ignacio Wert, presentava el Pla Estratègic Nacional de Tauromàquia, conegut popularment com a PENTAURO, amb la finalitat d'impulsar, fomentar i protegir, l'art? de la tauromàquia a l'Estat Espanyol.

El polèmic i pitjor valorat ministre de tots els que han conformat el gabinet de Rajoy en tota la legislatura, que en tres anys i mig va tenir prou per enfrontar-se amb tots els estaments de la Comunitat Educativa, pares, alumnes i professorat, i de la Cultura, actors, directors, gestors culturals..., amb una gestió nefasta al ministeri i el gran fiasco de la LOMCE, va dir en aquell moment que “el pla naixia amb un cost de zero euros per les butxaques dels espanyols, doncs anava a subsistir gràcies a la pròpia i inqüestionable contribució del món dels bous”.

Aquest extens pla, amb 46 mesures, tots pensàvem, i més després de l'eixida del ministre per la porta del darrera del ministeri, tot i que amb un “bon premi”, ser ambaixador espanyol a l'OCDE, a Paris, amb apartament de 500 metres quadrats a la luxosa avinguda Foch de París, xòfer, personal de servei, recolzament de dos diplomàtics i onze consellers, i amb un sou de 10.000 euros al mes a afegir a les despeses de representació, com dic, pensàvem quedaria primer aparcat i després dormint el somni dels justos.

Però no, sembla ser que l'ombra de la supèrvia i la intolerància del ministre arriba molt més lluny, i ara, es fa públic que el Govern de l'Estat i en concret el Ministeri d'Educació, amb el nou ministre el senyor Iñigo Méndez està preparant un Reial Decret, l'avantprojecte ja ha estat remés a les Comunitats Autònomes, mitjançant el qual es crearà un nou títol dins la Formació Professional Bàsica, concretament el de “Tauromàquia i Activitats Auxiliars Ramaderes”, dirigit fonamentalment a aquell alumnat que, sense acabar l'ESO, vullga dirigir el seu futur envers la formació professional bàsica, allò que fins no fa massa anomenàvem Programes de Garantia Social.

I a més a més sembla que el Govern de la nació té pressa, i vol que l'avantprojecte siga debatut en la comissió del Ministeri en aquests propers dies, per fer-se realitat la proposta abans de les eleccions generals, de manera que, seria “un gol del PP” en defensa de la festa dels bous i, una propaganda política de cara a la captació de vot.

Costa creure en aquest moment i amb la pressa que els ha entrat, les paraules del Govern defensant la proposta, tot dient que “la tauromàquia és una manifestació artística desvinculada d'ideologia que forma part de la cultura tradicional i popular i que el seu futur està lligat a ser considerat com a essencial dins el Partrimoni Artístic i cultural d'Espanya” i que, per tant, el títol de FP Bàsica està més que justificat, de manera que qui acabe “amb èxit” els mòduls de la lídia i la seua litúrgia”, “les sorts del toreig”, “la reglamentació” i altres semblants, puga arribar a exercir de joneguer, peó agropecuari, banderiller, picador o fins i tot apoderat o pastor.

Voleu dir que les Comunitats Autònomes que, s'han declarat públicament lliures de corregudes de bous, cas de Canàries o Catalunya, o aquelles altres que consideren majoritàriament que aquelles són una salvatjada, o les que preparen iniciatives populars per canviar els festejos taurins, acceptaran de bon grat aquesta proposta?


No m'estranyaria gens ni mica que els poguera, com diuen al meu poble, “eixir el tir per la culata”, es a dir, al revés de com pretenen, obtenint els efectes contraris d'allò que busquen, que, al meu parer, tant sols són vots. Senyors, els experiments... al laboratori, i els bous.... a la cassola. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada