La ciutat

La ciutat

divendres, 9 d’octubre del 2015

Sant Donís i els Borja en el 9 d'Octubre.



 La celebració del diada dels valencians, hui 9 d'octubre, coincideix amb una altra celebració, en aquest cas religiosa: sant Donís, a qui alguns volen considerem patró dels enamorats valencians.Però com arriba a considerar-se la festivitat de Sant Donís la festa dels enamorats valencians, o millor dit de València ciutat i els voltants? I per què sant Donís?

Dels huit sants de nom Donís sembla que tant sols dos, han tingut indirectament una certa vinculació amb el nostre territori en general i amb la capital del regne en particular: sant Donís Areopagita i sant Donís bisbe de París. Tanmateix a cap dels dos els hi podem atribuir inclinacions dionisíaques, amoroses amb intencions carnals desmesurades o ser uns grans defensors del vi com el Dionís grec que si que tindria alguna cosa a veure amb la diversió.

L'Areopagita, inspirà els nostres autors medievals, i en concret a Isabel de Villena. El trobem pintat per Macip, a finals del segle XV, en el retaule que comparteix amb santa Margarida que inicialment s’estava a l’església de Sant Joan de l’Hospital, però amb cap referència a les parelles, als nuvis, a l'enamorament.... Per tant, descartat.

L’altre Donís fou el primer bisbe de París i el seu patró, i la possible vinculació a València seria a través d’Alexandre VI, el més que famós Roderic de Borja, segon Papa valencià de la història, després del seu oncle Calixt III. Este Donís era invocat per a ficar remei als qui patien el “mal francés” l’actual sífilis, que va arribar fins i tot a colpir els familiars del propi Papa, Tant era així que un dels metges valencians de sa santedat, Gaspar Torrella, va especialitzar-se en el tractament d'aquesta malaltia, dins els murs del propi Vaticà. Es conta que fins i tot el fill del Papa, germà de Lucrècia, Cèsar Borja, qui va arribar a ser arquebisbe de València, va patir també la malaltia.

Aleshores induirien els Borja als fidels valencians a fer-li festa al sant a qui pregaven per lliurar-se o guarir-se del mal? Serà aquest l'orige del patronatge dels enamorats a València? Ningú fins ara m'ho ha aclarit i res he trobat escrit del per què sant Donís és considerat el patró dels amants...

Si, circula la llegenda que vol lligar el patronatge amb la mocadorà, fet celebrat com a record de l'entrada del Rei Jaume I i la seua esposa la Reina Violant, el 9 d'Octubre de 1238 a la capital i moment en què els valencians varen oferir, com a ofrena i vassallatge, les fruites i verdures de l'horta. Acció que amb el transcórrer dels anys i per a festejar esta data, els mestres confiters van crear en massapà una imitació, tant de les fruites i verdures com dels coets, piuletes i tronadors, que es cremaven en esta celebració, tot presentant-ho embolicat en un mocador tradicional.

Cada valencià, de València ciutat i alguns pobles del voltant, en arribar aquesta data del 9 d'Octubre i festivitat de sant Donís, continua oferint a la seua esposa o núvia, com a reina del seu cor, el present de la mocadorà, equiparant esta festivitat a la festa de "Sant Valentí" o Dia dels Enamorats que es celebra en la resta de l'estat espanyol al mes de febrer.

Embolica que fa fort, de manera que si volem explicar i donar raó d'aquesta situació, cada vegada que intentem aprofundir una mica més, allò que tracte d'explicar-se sembla es complica. Jaume I, Violant d'Hongria, Alexandre VI i els altres Borja, Sant Donís, el mal francés,... no serà al cap i a la fi un cúmul de casualitats mantingudes cada vegada més per interessos comercials, sense massa caps ni peus?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada