La ciutat

La ciutat

diumenge, 26 de setembre del 2021

Zaragozano i Plogging...

Hem entrat a la tardor la "segona primavera", els dies van escurçant-se i, ara, a dures penes, les hores de sol arriben a les dotze, la nit guanya terreny a poc a poc. També han arribat les pluges, i malgrat que la calor no ens ha abandonat de tot, ja es fa bon dormir. Estem al temps dels codonys i les magranes.

La Lluna està hui en quart minvant i acabem d'entrar al signe de lliura un dels signes més civilitzats del zodíac, el signe que representa la justícia, l'equitat, l'equilibri, els acords, l'harmonia, la tardor, la diplomàcia, els contractes i la comunicació.

Hui se celebra la festivitat dels coneguts com a "Sants Metges", Sant Cosme i Sant Damià, germans bessons, màrtirs, patrons dels metges, els cirurgians, els dentistes i els farmacèutics. La cultura popular els té molt presents tot i que de manera escatològica: "Sant Cosme i Sant Damià / moriren el mateix mes, / un per no poder cagar, / l'altre per cagar de més".


Dimecres vinent celebrarem la festivitat dels sants arcàngels: Miquel, Gabriel i Rafel. Sant Miquel, l'arcàngel vencedor del diable, és el patró dels radiòlegs, dels radioterapeutes, dels fabricants de materials de construcció i dels banquers; Sant Gabriel, l'arcàngel de l'Anunciació, és el patró de la radiodifusió, de les telecomunicacions, dels carters, dels diplomàtics i dels ambaixadors. Sant Rafel, és l'arcàngel que acompanya els homes. És el patró dels emigrants i, tal volta per això, hui, l'església celebra la jornada mundial del migrant i del refugiat, amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre els desafiaments constants que pateixen els migrants i refugiats al món, persones en situació de vulnerabilitat que busquen una vida digna en altres llocs.

Dijous 30, faran festa els Jeronis i les Jerònimes i divendres entrarem en el mes d'octubre. Tot sembla va tornant a la normalitat, i malgrat que hui, com cada darrer diumenge de setembre si no fos per la Covid, s'hauria d'haver celebrat la Festa de l'ermita de Sant Roc de Canet, "A sant Roc de Canet, de tot un poquet", sense esperar-ho dues situacions han tornat a ocórrer, a fer-me pensar...

La primera s'ha presentat a la meua vista de sobte, al quiosc on solc anar a comprar la premsa. "El zaragozano 2022", la publicació anual espanyola que inclou una predicció meteorològica-astronòmica no científica del temps per a tot l'any, les principals onomàstiques, els successos notables esdevinguts al llarg de la història en cada mes, les fases de la lluna i pronòstics climatològics, el calendari de sembra i labors, curiositats, l'estat de la lluna en cada mes i els signes del zodíac, cites, proverbis i refranys, hora a la qual surt el Sol i la Lluna, i també quan es posa, les dates de totes les fires i mercats d'Espanya, les festes religioses, nacionals i de les comunitats autònomes. El calendari més famós a Espanya ja podia comprar-se.


L'altra en arribar a casa. Novament s'ha colat a la televisió una paraula desconeguda per mi "plogging", sense traducció directa a la meua llengua, lligada a la informació facilitada de les activitats que dins la setena setmana Europea de l'Esport, s'estan celebrant a València. Un neologisme, una paraula nova sembla ser creada a partir de la combinació de la veu anglesa "jòguing" trotar, més l'expressió sueca "plocka upp" recollir. Plogging significa "recollir les escombraries del carrer mentre corres, trotes o camines". Una activitat que s'ha estés tant que també la practiquen els senderistes, els ciclistes i els nedadors, una pràctica esportiu-ecològica que afavoreix la cura de l'entorn.

Una innovadora proposta en què senderistes i corredors surten al carrer proveïts de bosses d'escombraries i, mentre practiquen esport, recullen totes les deixalles que es van trobant al seu pas, ajudant d'aquesta manera a mantenir els carrers i els espais naturals, com platges i muntanyes, tan nets com siga possible.


No existeix una definició unànime sobre la felicitat, però l'evidència empírica assenyala que depén de molts factors, entre els quals destaca l'aprenentatge permanent (en aquest cas mitjançant la informació del calendari) i la participació en activitats d'oci (en aquest cas practicant plogging). Benvinguda siga la tardor...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada