La ciutat

La ciutat

dimarts, 17 de setembre del 2024

Corrupsoe – Caraculo

No descobrisc res nou en afirmar que les pintades vandàliques, que inunden la ciutat i parets de qualsevol alqueria, tanca o mur del terme municipal, representen des de fa ja un bon grapat d'anys, un dels grans mals estètics de Castelló.

Preguntem a qui preguntem, ens dirà que ha vist pintades tota la vida. Perquè hi ha hagut des de sempre, transgredint en forma i contingut els discursos oficials, convertint en espai d'escriptura allò que a priori no ho és.

Generalment, són missatges anònims i espontanis, queixes explícites i precises que reflecteixen un malestar i una sensació d'indiferència i desinterés davant d'uns problemes que la major part de les vegades són generalitzats, però de vegades també són personals.

En bancs, en cartells, en fanals, en casetes de subministrament i de servei, les pintades són una plaga que retreuen i embruten la ciutat. De poc val, a més, que es cobrisquen en més o menys rapidesa, perquè els seus autors, emparats en l'anonimat, són reincidents i persisteixen en l'esforç.

La veu que ens parla des de la paraula escrita a la paret transcendeix el privat i es converteix en pública, les parets són un reflex del que passa al carrer, del que diu la gent.


És veritat que algunes d'aquestes pintades són ocurrents, fins i tot divertides en alguns casos, però altres, la majoria, simplement són signatures, malnoms, paraules i insults que transmeten brutícia i odi. Totes, unes i altres esborronen la ciutat.

Des de fa més d'un any, tots els veïns constatem com han proliferat pintades que podríem qualificar de polítiques. En els mesos previs a les eleccions municipals del 2023, contra el Partit Socialista a Castelló, amb frases vexatòries com "Corrupsoe i Golpsoe", des del canvi de consistori i entrada al govern municipal de Vox aquella altra "Ortolà caraculo", contra el regidor de Seguretat i Emergències, el senyor Ortolà.

Naturalment en considerar-se pel partit polític, d'una banda, i el regidor per l'altra, com un insult amb contingut vexatori, van iniciar-se les corresponents accions legals, denuncies als jutjats, per identificar i castigar els autors d'aquestes pintades, a la vegada que el consistori va iniciar els treballs de manera coordinada i transversal entre les diferents àrees de govern i també procedir a la seua neteja.

Han passat setmanes, mesos, i ara en aquests dies, el jutjat d'Instrucció número 4 de Castelló ha decidit el sobreseïment de la causa, confirmant que les expressions contra el PSOE, tot i tenir un contingut ofensiu i insultant, no són discriminatòries ni contenen càrrega que incite directament o indirectament a la realització d'actes violents cap a aquell col·lectiu.


Caldrà esperar un temps per a veure que determinen els jutges en l'altre cas,
si hi ha hagut o no motiu per la denúncia, si aquelles pintades contra la seua persona constitueixen injúries i delicte d'odi.

Siga com siga, una cosa és ben certa, netejar els grafits contra el PSOE i contra Ortolà, de les parets, tanques i murs i la seua eliminació, costa un temps i uns diners, resultant del tot curiosa l'explicació municipal de qui i com s'estan pagant aquests serveis.

De ser cert allò que s'ha fet públic resulta que netejar les pintades contra els socialistes a la ciutat, als contribuents, no ens costa ni un euro, no té cap sobrecost al ser assumit aquest treball dins el contracte que té l'ajuntament amb una empresa, mentre que el regidor de Vox va anunciar que esborrar les pintades contra la seua persona, suposa per les butxaques dels castellonencs uns 80.000 euros, entre materials, eines i productes de neteja. En un cas res, en l'altre molt. Com s'entén?

En fi, només cal fer una crida a la responsabilitat. La ciutat és de tots i tots hauríem de fer per mantenir-la en bones condicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada