La ciutat

La ciutat

dimarts, 24 de juny del 2025

El foc va manar…

El foc va ser una de les primeres meravelles descobertes per la humanitat i un dels processos químics que prompte esdevingué un element clau en les diferents cultures, considerant-se l’element més poderós, dinàmic i transcendent dels quatre que, segons la cosmologia clàssica, componen l’univers, en ser el principi i final de totes les coses, l’energia, l’alé de la vida.

Des de la més llunyana antiguitat, els humans hem intuït la radical ambivalència, la terrible dialèctica del foc: celestial i subterrani, solar i volcànic, diví i demoníac. El foc il·lumina, fecunda, purga, purifica. Però també devora, crema, consumeix i destrueix: és la guerra, l’apocalipsi, la condemnació eterna.  

Totes les cultures arreu del món fan del foc la seua referència, siga com a creador, destructor o purificador, i moltes són les manifestacions festives que, molts pobles, al llarg de l’any fan del foc el protagonista de la cultura tradicional.


Per a la tradició popular valenciana i en especial a les terres castellonenques, el foc és un ésser viu, creix, envelleix i mor. El foc es personifica i està present al llarg de tot l’any.

Nadal i la Candelera en són un clar exemple. El foc i la llum que se’n deriva significa presència espiritual. Candeles, espelmes, llànties, fanalets, garlandes, símbols del retorn a la vida, de la fi de les tenebres. 

Sant Antoni és la festa del foc i dels dimonis. El foc és símbol de purificació i de renovació de la vida, les fogueres simbolitzen l'arbre de la vida, l'eix del món i són el centre de les celebracions, al seu voltant es reuneix el poble, la comunitat...  La Santantonà de Forcall, la foguera de Borriol o la Matxà de Vilanova d’Alcolea en són clars exemples. 


Març, marçot mata la vella i la jove si pot” diu la dita, i a Castelló és Magdalena i dins d’aquesta “els castells de foc”, coets i carcasses, rodes, voladors, carretilles, combinació de foc, llum, color i so, percepcions i sensacions indescriptibles i diverses. El foc torna a ser el gran protagonista, amb la seua contemplació sembla que participem en el naixement d’un nou món. 

I en honor al sol, com a homenatge en la seua plenitud com a font de la llum i de la vida, la nit de Sant Joan, anit, el foc tornà a ser l’element ritual central de la festa. L’encesa de centenars de fogueres i la realització de diferents rituals de tota mena vinculats a la força purificadora del foc, en el cas de Castelló, a la vora de la mar, en una barreja de creences paganes o religioses, va adquirir el màxim protagonisme.

I arriba l’agost, i a Castelló encara perdura, tot i que vinguda a menys, la tradició lúdica del mos quedem; famílies i veïns reunides per organitzar dinars, caragolades, berenars i sopars amb revetlles, jocs, concursos de disfresses i, en arribar la nit, tots combregats al voltant com no d’una foguera “Sant Roc!, doneu-me foc, ni massa, ni poc”.


El foc torna a manar manifestant-se al llarg de tot l’any com el gran símbol forjador de les nits de festa.
Ahir va tornar a manifestar-se, convidant-nos de mil i una maneres, a la vora de la mar, o a qualsevol altre lloc, amb els amics, companys, família o veïns, a deixar enrere el que no volem i obrir la porta al que ha de venir.

Molts moments, moltes festes, molts rituals que no per repetir-se perden significat evoquen el foc com a element central, amb actes curts o llargs però sempre d’alta intensitat i nivell emocional.

Són molts els moments de l’any que, com els d’anit, el foc arriba a provocar catarsi col·lectiva. El foc, al voltant de les fogueres compartides entre la gent del poble i en totes les seues diferents manifestacions, va tornar a ser nexe d’unió, entre la necessitat i el simbolisme, comunió identitària entre els veïns i forasters que assistiren a la festa. Per molts anys, bon estiu i bones festes del foc!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada