La ciutat

La ciutat

dilluns, 18 d’agost del 2014

Passejar i observar...

Ja se sap, a l'estiu hi ha temps per tot, per descansar, per escriure, per passejar, per observar... I en eixa tessitura estava jo aquest matí, quan passejant he observat entre d'altres algunes curiositats i que voldria compartir amb tots vosaltres, coneguts i desconeguts lectors dels meus comentaris.

Per ficar-vos en antecedents us diré que la passejada s'ha efectuat per l'avinguda d'En Ferrandis Salvador, i que les dues “observacions” de les quals vull fer-vos partíceps han estat efectuades quasi al mateix lloc, molt a prop de l'inici pel Grau d'aquesta avinguda, concretament en el cantó entre aquesta avinguda i aquella altra que pren en el nom “de las conchas”, tot just enfront del nostre benvolgut i mai prou cuidat Pinar.

La primera cosa que em crida l'atenció és un conjunt de pedres, com si d'una fita es tractés que fa anys es troba al damunt de la vorera. Són como podeu observar a la fotografia, 3 grosses pedres i una quarta que li servix de basament, sense cap ni una inscripció i sense aparent utilitat pública observable. Quin sentit tindrà? Què voldrà recordar? Alguna vegada hi hauria alguna inscripció que donés sentit a allò? Ho podríem qualificar d'escultura? De ser així, com és que no apareix en cap publicació de les escultures del terme?


En aquestes cavil·lacions estava, quan en creuar la calçada m'he trobat al davant del rètol que anuncia el nom del carrer i, vet per on, he tingut una nova sorpresa. És veritat que alguns carrers tenen el mateix nom en castellà que en valencià, cas sense anar més lluny del veí d'aquest, el carrer “Yucatan” de manera, que al rètol hi figura “Carrer/Calle Yucatan” i solucionat el problema del bilingüisme, però observant aquest rètol tornen a venir als pensaments noves qüestions...

“Avenida las conchas”. Està clar he pensat, ací prop de la mar, un carrer dedicat a les closques dels mol·luscs bivalves tant característics de la nostra mediterrània i que no fa encara massa anys, podíem trobar a la sorra de les nostres platges, però... per allò del bilingüisme que parlàvem abans, tot just per damunt d'aquest apareix “Avinguda de les Conches” i això fa que tot el que he pensat anteriorment no tinga cap sentit, doncs “Conches” no existeix en valencià, més encara, la “ch” no és cap signe a nostra llengua.

Buscant-li tres peus al gat fins i tot podríem dir que “Conxa” i el plurar “Conxes” amb “X” mai amb “CH” a la nostra llengua és el nom col·loquial i familiar que reben les senyores que s'anomenen Immaculada, per allò de la “concepció” de la Verge Maria, preservada per Déu del pecat original, i ja se sap... de Concepció, familiarment Conxa.

Així que estarem davant una avinguda dedicada a la Immaculada Concepció o, com es més normal, per la seua ubicació estarem front una avinguda dedicada “a les petxinetes”? De ser aquesta segona la identitat de l'avinguda, aleshores caldria canviar el rètol que hauria de quedar així: “Avinguda de les Petxines / Avenida de las Conchas”, no us sembla? Ho farà el nostre Ajuntament? De segur que no, com tampoc ho ha fet en altres carrers que tenen errades iguals o més grosses encara, i es que sembla ser que cometre greus errades en el valencià, açò no té massa importància per al nostre Govern Municipal.

Només dues observacions en un dilluns d'agost en què alguns privilegiats podem dedicar algunes hores a passejar i passejar pel nostre terme i a observar i observar....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada