La ciutat

La ciutat

dimecres, 27 d’agost del 2014

Llistes obertes

La lletania política de l'estiu, o si més no d'aquest mes d'agost que estem a punt de liquidar, estareu d'acord amb mi, ha estat i està essent, la possibilitat més que possible que el Govern del senyor Mariano Rajoy modifique la llei per fer que puguen governar els ajuntaments i, ser elegit alcalde, la persona que encapçale la llista més votada, independentment si haja o no aconseguit una majoria simple de regidors.

Aquesta situació està presentant diferents lectures en cadascun dels partits polítics de l'arc parlamentari. D'entrada cap ni un, excepció feta del PP, està a favor de la modificació proposada pel govern, de manera que cas de dur-se endavant ho serà sense cap consens polític, i això, pense, no pot ser bo, doncs a ulls externs resulta molt semblant a aquelles decisions que fa molts anys es prenien “pel dret de conquesta” i que la història s'ha encarregat de demostrar només beneficiaven als guanyadors.

Per altra banda, i vist des de la perspectiva del PP sembla lògica la proposta doncs la por per perdre algunes alcaldies, poques o moltes això no ho sap ningú, per allò dels pactes i unions, els hi fa tremolar les cames.

Si mirem “la moneda per l'altra cara”, no és de rebut que un cap de llista d'un partit polític, el que siga, que no arriba a assolir una majoria simple de regidors, ocupe l'alcaldia, sempre seria més lògic que, si els electors no han donat majoritàriament la seua confiança a cap programa, es buscaren consens entre les diferents forces que conformen un ajuntament, fent realitat de cada grup una part del seu programa, cedint en alguns aspectes en favor d'una estabilitat i podent arribar a ocupar l'alcaldia qualsevol dels caps de llista.

Tanmateix que puga ser elegit alcalde un cap de llista d'un partit poc valorat, i per tant votat pel veïnat, tampoc sembla de rebut i pot arribar a desembocar en un guirigall municipal.

Com veiem la polèmica està servida i la solució resulta difícil i complicada, totes les propostes semblen presentar desavantatges, o no? Doncs no, hi ha prou veïns que pensen, que pensem que hi ha una solució possible, no fàcil, però possible i factible, sobretot en unes eleccions municipals, on en la majoria dels casos aquells que votem coneixem les persones que opten a ser regidors del nostre poble; m'estic referint, com ja haureu esbrinat, a les llistes obertes, a la llista única on es puguen votar tantes persones com a regidors hagen de ser elegits. Després tant sols cal fer un recompte i aquells que més vots obtinguen passen a formar la corporació i, el més votat, aquell en que el poble se suposa ha dipositat majoritàriament la seua confiança, siga aclamat alcalde.

Després, si voleu, es poden fer números i agrupar els regidors en funció del partit al qual pertanyen i aleshores podríem dir quin partit ha guanyat les eleccions, aquell que més regidors haja aconseguit, amb la possibilitat o no, que l'alcalde siga del mateix o altre grup, i a partir d'ací, tots a treballar pel poble que per això es presenten, o no?

Persones disposades a treballar pel seu poble hi ha moltes i molt bones en totes les llistes, però per què ha ser alcalde o regidor algú que, tal vegada, moltes persones no hagueren votat?. Estareu d'acord amb mi que necessitem una democràcia real i m'agradaria que aquesta començara per allò més proper, els ajuntaments.

De totes maneres aquestes només són reflexions en veu alta d'un veí, preocupat per l'esdevenir present i futur del seu poble, en un matí calorós d'estiu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada