La ciutat

La ciutat

dimarts, 25 de juliol del 2017

Final de la topografia desèrtica: Quin descans per les bufetes!!!

Castelló és una ciutat que presumeix d'abanderar un model urbà que insta a gaudir de la vida al carrer, tant a l'estiu com a l'hivern, doncs la temperatura la majoria dels dies de l'any, acompanya. Així, els castellonencs allà on anem i, a la menor ocasió que tinguem, comentem que ens sentim orgullosos de viure en una capital on a tots els llocs es pot anar a peu i, per tant, el vianant és el centre d'atenció.

Poder gaudir del carrer té molts avantatges però també comporta més d'un inconvenient. Tal vegada un dels problemes majors a què massa sovint hem d'enfrontar-nos és a la necessitat fisiològica que, com a vianants, pot presentar-se'ns. Aleshores, pixar pot convertir-se en tot un problema si no disposem d'un urinari públic on poder alleugerar la nostra necessitat.

I no només un problema per aquell "a qui la necessitat l'estrenya", si més no també pels veïns que han de sofrir les olors del pixum d'aquells que no podent trobar un lloc a temps, "l'amollen" a qualsevol racó, entrada o vorera, ja siga confosos en la foscor de la nit o a plena llum del dia.

Fa uns quants anys hi havia a la ciutat uns lavabos públics a la plaça de la Pau, antics, un de dones i un d'hòmens, als que s'accedia baixant unes escales, però per un problema d'urbanitat i d'educació, acumulació de deixalles i mala imatge d'una banda i remodelació de la plaça d'altra, van haver de tancar-se.

I malgrat que la demanda veïnal ha anat en augment, les diferents administracions municipals, fins ara, no han encarat el problema. És ara quan s'anuncia el començament de les obres per recuperar els lavabos públics, començant les instal·lacions dels mateixos al centre històric: Mercat central i plaça de la Pau, als que han de seguir, aprofitant part del superàvit de l'exercici passat, altres en ubicacions com les places del botànic Calduch, Borrull i Fadrell o les avingudes del Rei i de la Mar, així com a la Ronda Est, al conegut passeig del colesterol.

S'anuncia que l'empresa castellonenca associada al grup Gimeno, "ADC Infraestructuras y Sistemas SL" ha estat l'adjudicatària d'aquests elements, que els habitacles mòbils estaran conformats per dues unitats prefabricades, adaptades i amb un disseny atemporal amb acabaments ceràmics i sistema d'auto-neteja, per la qual cosa no caldrà dedicar massa diners al seu manteniment.

Però malgrat anunciar-se que el seu disseny serà absolutament respectuós amb l'entorn, ja han començat a fer-se sentir algunes veus discrepants, sobretot per l'impacte visual que poden provocar, sense esperar a veure els resultats.

No sé si serà aquesta una bona solució, però si volem que ho siga, pense que cal com a mínim per a ser útils, acompanyar la seua "apertura" amb un sistema de senyalització, de manera que en aquells llocs de la ciutat que no disposen d'aquell servei, qualsevol possible usuari puga també conéixer en quina direcció i a quina distància es troba l'urinari més a prop i fins i tot poder disposar d' un plànol marcant les ubicacions.

Donem temps per veure el resultat. No és aquesta l'única solució, s'haguera pogut optar, com ho han fet en altres llocs, per establir convenis entre l'administració municipal i els negocis locals, mitjançant el pagament d'una taxa, que segons m'han dit, varia entre els 30 i els 100 euros al mes, que l'ajuntament paga a bars i restaurants que s'acullen al programa, per deixar que els vianants puguen usar els banys d'aquells establiments sense necessitat de consumir, reconeixent-se els llocs per tenir "unes adhesius" a la porta informant de la disponibilitat del servei.

Siga com siga, la realitat és que prompte a la ciutat, la topografia desèrtica dels pixadors públics tornarà a passar a la història i, taxistes, agents de mobilitat, personal de neteja, veïns i visitants, podran, podrem, beneficiar-nos del servei, amb l'agraïment profund de les nostres bufetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada