La ciutat

La ciutat

dijous, 28 de setembre del 2017

Una de cal i una altra de sorra...



No entraré en la polèmica si la cal és el positiu i la sorra el negatiu o és tot just a l'inrevés, ja que en el fons el que vull destacar en aquesta reflexió de hui és l'alternança entre dues "notícies" que, mostrant-les tal com són, i nascudes en el si de la Generalitat Valenciana en els darrers dies, presenten a parer meu, un aspecte positiu la primera i, tot seguit la segona, un aspecte totalment negatiu i desencertat.

Destacava en el darrer comentari fet en aquest mateix blog el passat dimarts 26, el gran encert del reclam que la Conselleria d'Educació de la Generalitat, havia posat en marxa per dignificar la nostra llengua, el valencià i demostrar a tothom que està viu, que hi ha molta gent que el parla i que per tant, és de tots i totes, amb la finalitat darrera d'incrementar el prestigi social de la llengua, apel·lant a una nota que tant pot ser interpretada com d'amor o d'amistat "Construiré mil ponts, mil vegades, sols per estar amb tu". Campanya que em fa sentir orgullós de tenir el valencià com a llengua oficial i vehicle de comunicació per qualsevol aspecte de la vida diària. Efectivament, no em cansaré de repetir-ho, tot un encert. La Conselleria i la Generalitat en definitiva havien aconseguit donar una de cal.

Però poc he tardat a trobar-me amb una gran decepció. Tal vegada fins i tot puc no "haver entés el joc", però la campanya que hui mateix he pogut veure per promocionar un dels actes commemoratius programats per la Generalitat pels nou dies de festa al voltant del 9 d'octubre, diada dels valencians, concretament la trobada el proper diumenge 1 d'octubre a les 12 del migdia al Palau de la Generalitat amb el mateix rei Jaume I, representat per l'humorista suecà Eugeni Alemany m'ha semblat del tot xarona, grollera, de mal gust, mancada de gràcia i sobretot de distinció.

Res tinc contra Alemany a qui considere un gran showman, humorista i gran professional de les arts escèniques, però la manera de presentar-nos al monarca més important de la història del nostre País, i com aquest ens convida a través del VIDEO a conéixer sa casa, el Palau de la Generalitat, i amb ella la història de la nostra terra crec, sincerament, no ha estat gens ni mica un encert. En definitiva així aconseguim donar una de sorra.

Que els actes al voltant del 9 d'octubre siguen de reivindicació i, principalment de festa, no ha de donar peu a què la figura del rei siga tractada tan a la lleugera, emprant un vocabulari, un valencià, amb el que alguns com jo mai ens identificarem o barrejant història i actualitat sense cap gràcia i amb molta "coentor" amb mal gust.

Accepte no sense matitzacions que els valencians tenim una manera descarada de ser i que la història ens ha deixat molts autors i actors carregats de sàtira contra el poder; em venen a la memòria Bernat i Baldoví o Xavi Castillo o Monleón, però els valors icònics de la identitat valenciana no mereixen aquest tracte.

Senyor Puig President de la Generalitat, crec, amb tot el respecte, que si volem com Vosté diu, enfortir la unitat de tots els valencians per aconseguir les reivindicacions, allò que com a poble ens mereixem, la campanya reivindicativa de l'amor i amistat envers la llengua i aquells que l'entenen, coneixen o parlen ha estat molt més que encertada, a la vegada que, el vídeo promocional de l'actor Eugeni Alemany recorrent les estances històriques del Palau i el seu popular sentit de l'humor, poc digne a parer meu, tindrà un efecte contrari al proposat, desanimant als valencians i valencianes a participar d'aquesta farsa.

L'entusiasme per avançar, per considerar amb total normalitat la llengua valenciana com a vehicle de comunicació -la de cal-, es balanceja amb la preocupació i vergonya que podem arribar a sentir en veure el vídeo amb la caricaturització de la figura cabdal del Rei, -la de sorra-. Així tot el que avancem per un costat ho retrocedim per un altre. Aprendrem algun dia?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada