La ciutat

La ciutat

divendres, 26 de gener del 2018

"Els Carmelos" del Raval... temps per venir futur.



El Convent de la Mare de Déu del Carme, de l'Ordre dels Carmelites Descalços, situat al Raval de Sant Fèlix, és un conjunt catalogat, de manera genèrica, com Bé de Rellevància Local, pels seus valors històrics, artístics, i arquitectònics.

Les obres de l'Església iniciades el 1929, no van finalitzar fins a la primavera de 1942. L'edifici es va construir seguint els plànols de l'arquitecte Godofredo Ros de Ursinos amb les aportacions al disseny realitzades per l'arquitecte Alfonso Garín en la part superior i les voltes, constituint l'únic edifici d'estil neoclàssic a la ciutat.

Presideix la nau central una imatge de Verge del Carme, obra de Octavio Vicent, beneïda en 1949 i situada en un camerino, decorat amb pintures de 1952 de Rafael Cardells, en les quals apareixen els quatre sants més cèlebres del Carmel: Sant Elies, Santa Teresa de Jesús, Sant Joan de la Creu i Santa Teresina.

L'església està plena de tresors artístics, tal vegada el més conegut i volgut la imatge del Nen Jesús de Praga, obra de l'escultor carmelita germà Francisco del nen Jesús, deixeble de Mariano Benlliure; al costat d'aquest els frescs de Ramón Català, o els retaules de San José i Santa Teresa, datats de la dècada dels anys 60, així com les relíquies de diversos sants carmelites.

El conjunt monacal està format a més de per l'església, avui parròquia, per l'edifici conventual, que va arribar a les dècades dels 60, 70 i 80 del segle passat, a ser seminari i col·legi concertat, col·legi Sant Joan de la Creu. 

Amb la crisi de les vocacions la comunitat de monjos residents en el convent va anar reduint-se dràsticament, arribant a estar formada solament per tres frares i despareixent als inicis d'aquest segle.

Des de l'any 1986 el solar i edifici, -5.311 metres quadrats-, estava qualificat com a zona dotacional, docent i religiosa; no obstant això, després de l'aprovació del Pla General d'Ordenació Urbana de l'any 2000, els terrenys van ser novament requalificats, obrint-se a urbans, amb la possibilitat d'edificar, per vendre habitatges a la zona.

L'any 2008 l'ajuntament, va aprovar un programa urbanístic que projectava la demolició de l'edifici religiós per construir, sobre el solar, uns 30 habitatges repartits en dos blocs de baixa edificabilitat, per assumir part de les reivindicacions presentades pels veïns de la zona. No obstant això amb l'anul·lació del PGOU el procés va quedar paralitzat.

Fa ara just un any, l'ordre dels Carmelites Descalços va arribar a un acord per convertir-se en agent urbanitzador per al desenvolupament del denominat Programa d'Actuació Integrada de la Unitat d'Execució 18 UE-R segons un nou PGOU

Just ara i amb el nou Pla General de la Ciutat quasi enllestit, sembla que es reactiva el projecte modificant de forma substancial la idea inicial, en apostar de forma decidida per un nou jardí públic a la zona de l'avinguda Caputxins i, incloure el manteniment de l'edifici d'estructura claustral annex a l'església,  modificant el contracte de programació de la unitat d'execució 18 UE-R, concretant- se en un Pla de Reforma Interior .

S'obre ara una nova etapa en aquesta història que ha de concretar els usos, amb noves condicions d'ordenació, que amb manteniment de l'edifici d'estructural claustral annex a l'església, ha de definir les condicions d'edificabilitat dels blocs residencials previstos i de l'edifici conventual per destinar-lo a ús terciari, tot i que en principi siga per a ús de la pròpia orde religiosa. 

Guanyarem qualitat de vida els veïns? Modernitzarem aquesta part de la ciutat? Tindrem nous espais comunals? Podem fer-nos il·lusions? Temps per venir futur...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada